Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Nová kampaň upozorňuje na bariéry, s ktorými sa stretávajú nevidiaci

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nová komunikačná kampaň upozorňuje na bariéry, s ktorými sa stretávajú nevidiaci a slabozrakí. Zacielená bude na bežnú verejnosť aj odborníkov. Informovala Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), ktorá za kampaňou stojí.

"Tohto roku sme sa rozhodli, že sa výraznejšie zameriame na problematiku bariér v spoločnosti, ktorým musia nevidiaci a slabozrakí dennodenne čeliť. Pozrieme sa na bariéry informačné, architektonické i komunikačné," poznamenal predseda únie Ján Podolinský.

archívne video

SNM vydalo pre nevidiacich a slabozrakých publikáciu Rimania na dotyk (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Kampaň bude aj na sociálnych sieťach. Na komunikačné bariéry upozorní sériou krátkych videí. "Verejnosť sa prostredníctvom nich dozvie, ako nevidiaceho sprevádzať, ale aj aké dôležité je nevynechávať ho z komunikácie. To sa deje napríklad pri návšteve úradov či lekára, keď sa personál nesprávne prihovára asistentovi a nekomunikuje priamo s človekom so zrakovým postihnutím," skonštatovala PR manažérka únie Eliška Fričovská.

Celoslovenská konferencia Prístupne 2024

Súčasťou kampane je aj celoslovenská konferencia Prístupne 2024. Uskutoční sa v septembri. Venovať sa bude informačnej prístupnosti. "Pri auditoch webových stránok neustále narážame na ich neprístupnosť, čo znamená, že si ich človek so zrakovým postihnutím nevie prečítať," povedal Peter Teplický z ÚNSS. Konferencii budú predchádzať online webináre.

Okrem toho chce únia v rámci kampane aj interne edukovať. "Tému prístupnosti, najmä prístupných dokumentov, chceme opäť pripomenúť aj našim odborným zamestnancom a členom základných organizácií. Uvedomujeme si, že je dôležité, aby sme si my sami a na všetkých úrovniach pripravovali materiály v takej forme, v akej ich očakávame od ostatných," uzavrel Podolinský.

Viac o téme: BariéryNevidiaciKampaňÚnia nevidiacich a slabozrakých Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu