Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Parlament bude rozhodovať o novom cestnom zákone

BRATISLAVA - Poslanci tento týždeň rozhodnú o novej podobe cestného zákona, od ktorého si rezort vnútra sľubuje zvýšenie bezpečnosti na cestách a disciplinovanosti vodičov.

Okrem iného zavádza povinné celoročné svietenie, zákaz telefonovania počas jazdy, ale aj prísnejšie sankcie za alkohol za volantom. Nákladné vozidlá a autobusy by mali povinne jazdiť od 15. novembra do 31. marca na zimných pneumatikách.

Osobné autá majú mať povinnosť používať zimné pneumatiky v prípade, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Motorové vozidlá nad 7,5 tony tiež nebudú môcť predbiehať na diaľniciach a rýchlostných cestách. Nové pravidlá majú byť účinné od 1. októbra

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorý je gestorským, k návrhu prijal viacero zmien. Členovia výboru vypustili z návrhu zákaz jazdenia nákladných áut v piatok a posledný deň pred dňom pracovného pokoja. Výbor tiež nesúhlasil, aby právo prednostnej jazdy mali aj predsedovia samosprávnych krajov.

Parkovanie na chodníkoch má zostať povolené, ale len v prípade, ak ostane voľný priestor pre chodcov široký najmenej 1,5 metra. Vo výbore sa tiež zmiernila povinnosť absolvovať psychologické testy pre žiadateľov o vodičské preukazy. Tie nebudú musieť robiť budúci vodiči motocyklov a osobných áut.

Kontrola originality s najväčšou pravdepodobnosťou bude povinná len pri prihlasovaní motorového vozidla dovezeného z cudziny. Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vyškrtol z návrhu ustanovenie, podľa ktorého by mala byť takáto kontrola povinná pri každej zmene vlastníckeho práva k autu.

Parlament bude od utorka pokračovať v prerušenej 24. schôdzi. Ide o poslednú schôdzu pred letnými parlamentnými prázdninami, ktoré potrvajú do septembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu