Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

PRVÉ reakcie politikov po atentáte na Roberta Fica: Absolútny šok a odsúdenie

(Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavol Zachar)

HADLOVÁ - Slovenskí politici sú zhrození z atentátu na premiéra Roberta Fica, ktorý bol postrelený a prevezený do nemocnice. Kolegovia dúfajú, že bude v poriadku.

Polícia aktuálne zasahuje v Handlovej, kde po rokovaní vlády postrelili premiéra Slovenkej republiky Roberta Fica. Politici sú zo streľby zhrození. "Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," napísala na sociálnej sieti Denisa Saková. 

V šoku je aj podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Michal Šimečka. "Som šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený," reaguje.

Útok odsudzuje aj Milan Krajniak. "Odsudzujem z celej duše tento skutok! Dúfam, že premiér Fico bude v poriadku. Prajem mu čo najskoršie uzdravenie," napísal na sociálnej sieti.

Atentát odsúdila aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. "Ostro odsudzujem dnešný brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil," 

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

Vyjadrenie Andreja Danka k streľbe po rokovaní vlády v Handlovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V šoku je aj predseda KDH Milan Majerský. "Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia. Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. V tento moment je nevyhnutné urobiť všetko preto, aby sme spoločnosť upokojili. Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme. Premiérovi prajeme skoré uzdravenie a myslíme na neho v modlitbách,” poznamenal.

Z brutálneho atentátu je v šoku aj minister financií Ladislav Kamenický. "Ohavný čin!!! V Handlovej postrelili premiéra Roberta Fica. Robo sme s tebou! Drž sa!"

Správa šokovala aj predsedu vlády Českej republiky Petra Fialu. "Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto," napísal na sociálnej sieti.

Atentát odsúdil aj bývalý premiér Slovenskej republiky a šéf strany Slovensko Igor Matovič. "Róbert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. PROSÍM, buďme ľudia," skonštatoval. 

Monika Beňová stratila slová. "Priatelia, nedá sa k tomu teraz nič napísať… Je to hrôza. Práve sa vraciame z Handlovej a cítim beznádej, smútok a modlím sa za premiéra," napísala na sociálnej sieti.

„Sme šokovaní. Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek politický názor, je neprijateľný. Odsudzujeme akékoľvek násilie a útoky na politikov a verím, že premiér sa čoskoro uzdraví. Chcel by som tiež poprosiť všetkých politikov, aby situáciu upokojovali a neeskalovali ju ďalej,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Vyjadrenie Branislava Gröhlinga k atentátu na Roberta Fica (Zdroj: SaS)

Na útok reagoval aj poslanec Ondrej Dostál. "Odsudzujem útok na predsedu vlády Roberta Fica. Som pobúrený a zhrozený. Je to odporný zločin. Pre takýto skutok nemôže existovať žiadne ospravedlnenie. Žiadne ale. Želám Robertovi Ficovi skoré uzdravenie," napísal.

Atentát mrzí aj Janu Bittó Cigánikovú. "Premiéra Fica postrelili v Handlovej. Aj keď sme názorovo a ideologicky úplne na opačnej strane, tu ide všetko toto bokom. Ľudsky ma to veľmi mrzí, myslím na jeho rodinu a príbuzných. A úprimne si prajem, aby to dopadlo najlepšie, ako je to možné. Žijeme v hroznej dobe. Rušíme dnešný protest, aj všetky aktivity," skonštatovala.

Podľa Petra Pellegriniho je to bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. "So zhrozením som prijal informáciu, že predseda vlády Robert Fico sa stal po rokovaní vlády v Handlovej terčom atentátu a počas stretnutia s ľuďmi utrpel po útoku strelné zranenia. Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne. Atentát na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Ak budeme iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach, a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujeme všetko, čo sme za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali. Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia," poznamenal.

Útok na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) je bezprecedentný a nemá v histórii SR obdobu. V reakcii na postrelenie premiéra to pre TASR uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič. Ide podľa neho rozhodne o zásadný bezpečnostný incident v štáte, ktorý neznamená iba útok na jednu osobu.

"Je to niečo, čo zásadne zmení bezpečnostnú situáciu a náladu v spoločnosti v najbližšom období. Útok bude predmetom šetrenia, predmetom zisťovania, kto zlyhal, k akým pochybeniam prišlo, aký dosah to bude mať na bezpečnosť štátu, bezpečnosť iných chránených osôb, bezpečnosť obyvateľstva ako takého," poznamenal Královič.

Atentát šokoval aj poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky a podpredsedníčku výboru pre európske záležitosti Vladimíru Marcinkovú. "Prajem premiérovi, nech sa skoro zotaví a bude v poriadku. Mnohí politici dlhodobo rozosievajú nenávisť a násilie sú toho najhoršie dôsledky. Verím, že toto je ten bod, kedy si každý uvedomí, že spoločnosť treba upokojiť a scitlivieť. Bez ohľadu na politické tričko, toto je vážne. Ešte raz želám premiérovi a blízkym veľa síl a skoré zotavenie," skonštatovala.

"Dnešný útok na predsedu vlády Slovenskej republiky považujem za niečo neakceptovateľné a je to vyvrcholenie tých nálad, ktoré sú v spoločnosti živené. Je to prejav nenávisti, je to prejav útoku nie len na človeka, ale ako predsedu vlády aj ako útok na samotnú podstatu štátnosti. Na tento akt bude zo strany orgánov činných v trestnom konaní nekompromisne reagované a budú vykonané všetky úkony, aby páchateľ tohto ohavného skutku bol nekompromisne a spravodlivo potrestaný," poznamenal generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka.

Vyjadrenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku k atentátu na Roberta Fica (Zdroj: Maroš Žilinka)

Súdna rada Slovenskej republiky dôrazne odsudzuje brutálny útok na predsedu vlády Slovenskej republiky. "Tento násilný útok je zároveň útokom aj na ústavné zriadenie Slovenskej republiky ako demokratického a právneho štátu a na všetkých občanov Slovenskej republiky. Súdna rada Slovenskej republiky odsudzuje polarizáciu spoločnosti na základe iných názorov, iných myšlienok ako aj iných postojov, rovnako tiež šírenie nenávisti medzi ľuďmi. Ľudský život a zdravie je najdôležitejšou hodnotou každej spoločnosti bez ohľadu na politické a spoločenské presvedčenie a zmýšľanie občanov. Tento okamih nech je mementom vzájomnej úcty, tolerancie a znášanlivosti medzi všetkými občanmi Slovenskej republiky. Súdna rada Slovenskej republiky praje predsedovi vlády Robertovi Ficovi skoré uzdravenie," informovali o tom na webe.

Streľba šokovala aj Matúša Šutaja Eštoka. "Je to pre mňa osobne strašné sklamanie, ako naša spoločná snaha patriť do civilizovaného sveta tých najvyspelejších krajín zmenila za okamžik nazmar. A je to obrovské varovanie pre celú spoločnosť, že ak sa teraz nezastavíme, zničíme všetko, čo nás ako národ spájalo," poznamenal na sociálnej sieti.

Zrozená z dnešného atentátu je aj strana Hlas-SD. "Atentát na predsedu vlády je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách našej samostatnosti nemá obdobu.  Slovenskú republiku až do dnešného dňa zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných námestiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach. HLAS vyzýva všetky politické strany, spoločenské skupiny, mienkotvorné osobnosti, tretí sektor aj médiá, aby spoločne a jednoznačne tento útok ostro odsúdili a svojou činnosťou nepodporovali vyvolávanie nenávisti na Slovensku," skonštatovali v stanovisku.

Viac o téme: AtentátRobert FicoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu