Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslanci Národnej rady dnes opäť zasadajú: TOTO presunuli na ďalšiu schôdzu

NRSR Zobraziť galériu (2)
NRSR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Odbornú pracovnú činnosť v povolaniach praktická sestra - asistent, zubný asistent a sanitár by mohli od leta vykonávať aj študenti daných odborov. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú vo štvrtok poslanci parlamentu posunuli do druhého čítania. Národná rada (NR) SR ju prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela reaguje na akútny nedostatok pracovníkov v zdravotníctve. Opatrenie má posilniť zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v období čerpania letných dovoleniek zdravotníckymi pracovníkmi. Zároveň má podporiť motiváciu študentov a zlepšiť ich adaptáciu v zdravotníckych zariadeniach.

archívne video

Poslanci majú budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu ÚS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Úprava má tiež zjednodušiť zaraďovanie zdravotníckych pracovníkov do špecializačného štúdia vrátane rezidentského štúdia. Má umožniť zamestnávanie rezidentov aj poskytovateľom ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Okrej iného má upraviť i podmienky na vydávanie a uverejňovanie minimálnych štandardov pre špecializačné a certifikačné študijné programy aj pre študijné programy sústavného vzdelávania.

Poslanci posunuli novelu, týkajúcu sa regulácie medveďov, do 2. čítania

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli novelu zákona o ochrane prírody a krajiny do druhého čítania. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Právna úprava z dielne envirorezortu má riešiť situáciu s premnoženými medveďmi. Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane. Poslanci o nej rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Z návrhu legislatívy vyplýva, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy.Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Ak vnadiská nebudú príčinou výskytu medveďa, návrh umožňuje povoliť výnimky na elimináciu problémových jedincov, ktoré svojím výskytom a správaním predstavujú potenciálne ohrozenie života, zdravia a škody na majetku.

Voľbu kandidátov na sudcu ÚS presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu

Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR presunuli poslanci Národnej rady (NR) SR na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má podľa harmonogramu začať 11. júna.Parlament má zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.O post sa uchádzajú Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

Ústavný súd SR
Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR  (Zdroj: TASR – František Iván)

Viac o téme: PoslanciZasadnutieNárodná radaNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu