Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Turbulencie na politickej scéne: KDH pomáha Ficovej vláde pri dôležitých zákonoch! Zvyšok opozície bije na poplach

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, Getty Images)

BRATISLAVA – Zatiaľ, čo vo vnútri koalície panuje napätie pre post šéfa parlamentu, prichádza vláde na pomoc nečakaný spojenec. KDH sa najskôr dohodlo s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS) na podpore zákona upravujúcom odstrel medveďov, teraz zahlasovalo za zákon z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) týkajúci sa 13. dôchodkov. Do toho všetkého dal premiér Robert Fico (Smer-SSD) kresťanským demokratom veľmi zaujímavý návrh priamo na parlamentnom výbore.

video 

Tlačová konferencia strany SaS Nový návrh vlády a KDH umožňuje strieľať okrem medveďov aj vlky a iné vzácne šelmy. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci KDH vo štvrtok na prebiehajúcej schôdzi parlamentu hlasovali za 13. dôchodky. Podporu vládneho zákona vysvetlili tým, že im minister práce Erik Tomáš garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier. „Zásahom do druhého piliera by totiž podľa KDH vláda obrala svojich občanov o ich úspory. Minister rovnako garantoval poslancom KDH, že zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí dvíhanie dani a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. Na základe týchto skutočností poslanci KDH podporili hlasovanie o 13. dôchodkoch, čím si penzisti prilepšia o niekoľko stoviek eur,“ tvrdí KDH.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (5)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpora vládneho zákona prišla len pár dní po tom, čo kresťanskí demokrati informovali, že pošlú list Európskej komisii s výzvou, aby Slovensku neobmedzila peniaze z Plánu obnovy, hoci aj KDH, tak ako iné opozičné strany, malo výhrady k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Okrem toho strana komunikovala po boku ministra životného prostredia Tomáša Tarabu aj podporu zákona týkajúceho sa odstrelu šeliem. "Navrhli sme riešenie, ktoré sa ujalo," vysvetľoval vtedy líder KDH Milan Majerský s tým, že má ísť o zmenu v zákone o ochrane prírody a krajiny a v zákone o civilnej ochrane. Skonštatoval, že drvivá väčšina novely má byť návrhom KDH s drobnými legislatívnymi úpravami zo strany envirorezortu a pokiaľ v nej nebudú výrazné zmeny a neprídu ani zásadné pozmeňujúce návrhy, hnutie by ju podporilo. Líder hnutia vtedy rázne odmietol, že by mali nejakú dohodu s vládnou koalíciou či SNS a prípadne prisľúbenú podporu pre iné návrhy z dielne KDH. "Nepodávame pomocnú ruku ani vláde, ani žiadnej politickej strane, podávame pomocnú ruku občanom," podotkol.

Opozičný poslanec za SaS Alojz Hlina už vtedy krútil hlavou nad tým, že prečo KDH píše z opozície zákony, ktoré následne schváli vláda. "To nedáva politickú logiku,"  povedal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zvláštny sľub z úst premiéra Roberta Fica

Pozornosť vzbudila aj ponuka zo strany premiéra Roberta Fica (Smer-SSD). Ten sa počas stredajšieho zasadnutia výboru pre európske záležitosti obrátil na poslancov KDH. „Ja vám ponúkam, tak sa poďme rozprávať o zákaze adopcií detí homosexuálnymi pármi, o superpotratoch, ja s tým nemám absolútne žiaden problém,“ povedal šéf vlády. „Začal rozprávať o niečom, o čom som počul prvýkrát z jeho strany ako úradujúceho premiéra,“ reagoval v relácii rádia Expres na ponuku šéf KDH Milan Majerský.

Europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann v stredu na spomínanom výbore pred odletom Fica do Brusleu na premiéra apelovala, že o suverenite nemôže len rozprávať, ale sa tak aj správať. „Len minulý týždeň totiž Európsky parlament prijal bezprecedentné uznesenie, ktorým hrubo zasahuje do právomocí členských štátov výzvou na zaradenie tzv. “práva na potrat” do Charty základných práv EÚ. Slovensko nemôže v Bruseli mlčať. My v KDH sme sa proti tomuto pošliapavaniu ľudskej dôstojnosti jasne postavili a vyzvali na to aj vládu SR,“ uviedlo KDH. „Základným ľudským právom je právo na život. Očakávam od premiéra Fica, že to v týchto dňoch svojim európskym kolegom v Bruseli jasne povie,“ dodali.

Miriam Lexmann
Zobraziť galériu (5)
Miriam Lexmann  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozícia bije na poplach a apeluje na KDH

Na množiace sa zhody a ústretové kroky medzi vládnymi stranami a KDH sa s obavami pozerá zvyšok opozície. Podľa mimoparlamentnej strany Demokrati rozohral Robert Fico smerom ku KDH nebezpečnú hru a tvrdia, že zámerom šéfa vlády je zmenou ústavného zákona navýšiť počet sudcov ústavného súdu výmenou za falošnú ochranu hodnotových tém, ktorými je adopcia detí párov rovnakého pohlavia či zákaz potratov. “Robert Fico chce jednoznačne ovládnuť ústavný súd. Verím, že KDH neskočí na túto falošnú hru, povedzme za výmenu či už hodnotových otázok alebo za eurofondy pre Prešovský samosprávny kraj. Pretože ak odovzdám ústavný súd Robertovi Ficovi, bude to koniec právneho štátu na Slovensku. Keď sa navýši počet sudcov, Fico bude mať väčšinu a potom môžeme ľahko predpokladať, že ústavný súd bude rozhodovať tak, ako chce premiér Zlovlády,” povedal predseda strany Jaroslav Naď.

Na KDH apeluje aj Vladimíra Marcinková z KDH. „Prosím, kolegovia z KDH, neskočte do pasce tejto mafiánskej vlády. V Smere hodnotovú politiku nikdy nerobili, ich ciele sú čisto účelové a chcú vás na ne zneužiť. Ja verím, že blok demokratických opozičných strán, ktoré si ctia hodnoty právneho štátu a nášho medzinárodného ukotvenia bude naďalej stabilný. Jediné o čo Robertovi Ficovi otváraním týchto tém ide, je oslabiť opozíciu a prekryť svoje kauzy, ohrozenie eurofondov a demontáž RTVS,“ odkázala. Robert Fico sa podľa nej snaží rozbiť opozíciu.

„Je to otázka na KDH, ako pristupujú k spoločnosti, ako pristupujú k tejto vláde a čo chcú dosiahnuť. Všetci vieme, že táto vláda tu dlhodobo klame voličov. Pred voľbami sľubovali lacnejšie energie, potraviny, pohonné hmoty. Dostali sa do vlády a čo robia? Zvyšujú dane, poplatky, zdravotné odvody. Benzín je drahší ako za pôsobenia predchádzajúcich vlád,“ uviedol šéf SaS Branislav Gröhling.

Viac o téme: PodporaVládaKoalíciaOpozíciaKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu