Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novelu zákona o EIA posunuli poslanci do druhého čítania

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie tzv. EIA by mala zjednodušiť a zrýchliť proces posudzovania z dôvodu prepojenia s povoľovacím procesom pre stavby a prevádzky podliehajúce posudzovaniu vplyvov. Vyplýva to z návrhu legislatívnej úpravy, ktorú v utorok Národná rada (NR) SR posunul do druhého čítania.

"Cieľom návrhu zákona je odstránenie problémov administratívneho procesu vyplývajúcich z praxe, prispôsobenie procesov novej právnej úprave v oblasti výstavby a územného plánovania, skrátenie konaní a zabezpečenie vyššej profesionality štátnej správy, ako aj upravenie procesu v zmysle upozornení Európskej komisie," upozornilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako predkladateľ návrhu.

archívne video

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán overila 24 kandidátok (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Návrh zákona definuje základné pojmy "zisťovacie konanie" a "posudzovanie vplyvov navrhovanej činnosti alebo jej zmeny", ustanovuje lehoty pre jednotlivé procesné kroky, zaoberá sa povinnosťou predkladať návrh vo variantoch. Ďalej návrh zákona podrobne rieši postavenie účastníka konania a práva dotknutej verejnosti, odbornú spôsobilosť a vzťah ustanovení zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie k zákonu o správnom konaní. Návrhom zákona sa tiež menia ustanovenia v stavebnom zákone i zákone o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia.

Viac o téme: ZákonPosunMinisterstvo životného prostrediaNRSREIA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu