Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico požiadal Tomanovú o odvolanie šéfa Sociálnej poisťovne - aktualizované

VIera Tomanová
VIera Tomanová (Zdroj: SITA)

Bratislava - Ministerka práce Viera Tomanová navrhne vláde odvolať šéfa Sociálnej poisťovne (SP) Ivana Bernátka.

Dohodla sa na tom dnes s premiérom Robertom Ficom, ktorý ju o tento krok požiadal. Štátna Sociálna poisťovňa okrem výberu povinných sociálnych odvodov vypláca napríklad penzie. Bernátek by mal odísť od augusta, jeho nástupca nie je zatiaľ známy.

"Je to najmä preto, že v tých oblastiach, kde mala zabrať Sociálna poisťovňa, zaberala pani ministerka a prebrala na seba často úlohy, ktoré patrili niekomu inému a nie jej," povedal Fico bez bližších podrobností o chystanej zmene na čele SP.

O odvolaní Bernátka, ktorého do čela poisťovne vláda schválila začiatkom minulého roka, sa špekulovalo v posledných týždňoch. Šéf SP, médiami označovaný za blízkeho spolupracovníka Tomanovej, začiatkom tohto roka vyhlásil, že odkladanie peňazí na penziu v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) je nevýhodný minimálne pre tretinu z 1,5 milióna sporiteľov.

Práve súčasná koalícia presadila dočasné otvorenie druhého penzijného piliera, v ktorom si Slováci odkladajú časť povinných sociálnych odvodov. Podľa Sociálnej poisťovne k dnešku zo systému vystúpilo takmer 68.000 ľudí. Naopak, skoro 13.000 obyvateľov sa rozhodlo stať sa klientmi DSS.

Úspory klientov v DSS, ktorí sa vrátia do štátom financovaného priebežného systému, sa presunú do Sociálnej poisťovne. Mala by sa tak zlepšiť jej bilancia, ktorá sa zhoršila pre presun časti odvodov na účty klientov DSS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu