Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Inšpekcia si posvieti na všetkých rodičov: Ospravedlnenie absencie dieťaťa v škole prechádza zmenou!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Inšpekcia pri kontrolách ospravedlnení detí zo školskej dochádzky zistila, že v priemere chýbali až 3,5 týždňa. Ministerstvo preto pripravuje zmenu, ktorá sa dotkne nielen marginalizovaných skupín, ale rodičov všetkých školopovinných detí.

Po novom si môže škola pri opakovanom ospravedlnení dieťaťa zistiť u pediatra, či dieťa bolo naozaj choré. Doteraz platilo, že päť po sebe idúcich vyučovacích dní môže ospravedlniť rodič bez návštevy alebo potvrdenia od pediatra. Zákon však neupravoval situácie, keď dieťa ospravedlnil viacnásobne po sebe, informovali tvnoviny.sk.

Tk strany SaS Predstavenie nových podpredsedov SaS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Výsledkom tejto diery v zákone bolo častejšie chýbanie žiakov a zatiaľ čo pred siedmimi rokmi priemerne na žiaka bolo ospravedlnených 49 hodín, po pandémii je to až 113. 

Podľa šéfky Združenia základných škôl Slovenska je regulácia ospravedlnení na mieste. Potvrdenie absencie u lekára by však radšej nechali na zodpovednosti rodiča. Podľa ministra školstva Tomáša Druckera sa táto zmena dostane do programu už na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Viac o téme: Tomáš DruckerMinisterstvo školstvaOspravedlnenky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu