Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Viacero spolkových krajín v Nemecku čelí nárastu extrémistických trestných činov na školách. Tieto údaje zverejnili v sobotu noviny Welt am Sonntag, informuje agentúra DPA.

Šesť zo 16 nemeckých spolkových krajín potvrdilo denníku nárast takýchto incidentov v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom. V prípade Brandenburska (bez Berlína) to bol trojnásobok na 180 priestupkov. Vo východonemeckom Sasku to bolo 150 prípadov oproti 90 v predchádzajúcom roku. Počet extrémistických incidentov v Hesensku sa v roku 2023 strojnásobil na 35, pričom za prvý štvrťrok 2024 to bolo už 39.

archívne video

Agrorezort podporí stredné odborné školstvo a vedu i výskum na univerzitách (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Podľa novín Welt am Sonntag ide predovšetkým o používanie nacistického pozdravu zverejňovaného na sociálnych sieťach. Po teroristickom útoku Hamasu na Izrael 7. októbra 2023 však vzrástli aj antisemitské alebo antiislamistické incidenty.

Nižší nárast zaznamenali aj ďalšie východonemcké krajiny ako Sasko-Anhaltsko a Meklenbursko-Predpomoransko. V siedmich krajinách (Bavorsko, Berlín, Severné Porýnie-Vestfálsko, Dolné Sasko, Porýnie-Falcko, Sársko a Šlezvicko-Holštajnsko) ministerstvá školstva takéto incidenty nehlásia, alebo ich štatisticky neanalyzujú.

Viac o téme: ŠkolyVzdelávanieExtrémizmusNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu