Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najznámejšie svetové médiá reagujú na víťazstvo Pellegriniho: TAKTO nás teraz vidí svet

Volebná centrála u Petra Pellegriniho Zobraziť galériu (6)
Volebná centrála u Petra Pellegriniho (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Svetové médiá informujú o víťazstve Petra Pellegriniho v slovenských prezidentských voľbách. Americká agentúra AP opisuje Pellegriniho ako blízkeho spojenca populistického premiéra Roberta Fica. Britská stanica BBC uvádza, že za slovenského prezidenta bol zvolený populista s priateľským a zhovievavým postojom voči Rusku, ktorý zdieľa s premiérom Ficom.

Aj americký denník The New York Times (NYT) píše, že vo voľbách zvíťazil proruský kandidát, ktorý sa stavia proti poskytovaniu vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine, pričom jeho výhru toto médium hodnotí ako posilnenie väzieb strednej Európy s Moskvou. Denník tiež uvádza, že aj napriek obmedzeným právomociam prezidenta SR boli voľby všeobecne vnímané ako súboj medzi dvoma politickými tábormi s výrazne odlišnými názormi na Rusko.

Najznámejšie svetové médiá reagujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: New York Times/ screenshot)

V druhom kole prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegriniho protikandidáta, niekdajšieho slovenského ministra zahraničných vecí, Ivana Korčoka opisuje NYT ako verného zástancu pomoci Ukrajiny a kritika premiéra Fica. BBC opisuje porazeného Korčoka ako prozápadného politika.

Pellegrini označoval Korčoka v kampani za vojnového štváča

Nemecká agentúra DPA uvádza, že predvolebnej kampani dominovala vojna v susednej Ukrajine. Francúzska AFP píše, že Fico spochybnil suverenitu tejto krajiny a vyzýval na mier s Ruskom. Pripomína tiež, že Pellegrini pred druhým kolom volieb povedal, že slovenskí politici sa delia na tých, ktorí chcú vo vojne pokračovať a tých, čo sa zasadzujú za mierové rokovania, pričom sám seba zaradil do tej druhej kategórie.NYT pripomína, že Pellegrini označoval Korčoka v kampani za vojnového štváča, ktorý chce na Ukrajinu poslať slovenských vojakov. Denník pritom podotýka, že slovenský prezident takúto právomoc ani nemá a navyše Korčok tieto vyjadrenia popieral.

Centrála Petra Pellegriniho
Zobraziť galériu (6)
Centrála Petra Pellegriniho  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Víťazstvom Pellegriniho podľa NYT bude môcť premiér Fico presadzovať svoju politickú agendu bez zásahov zo strany prezidenta, čo tento denník hodnotí ako výraznú zmenu oproti pôsobeniu dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tú opisuje ako prozápadnú liberálku, ktorá využívala svoje obmedzené prezidentské kompetencie na to, aby sa zasadzovala proti Ficovmu príklonu k Rusku či jeho snahám obmedziť možnosti súdnictva stíhať korupciu.

Podľa agentúry AP sa kritici slovenskej vlády podporovanej Pellegrinim obávajú, že Slovensko pod vedením Fica opustí svoje prozápadný kurz a bude v tomto smere nasledovať Maďarsko vedené tamojším populistickým premiérom Viktorom Orbánom.

Najznámejšie svetové médiá reagujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AP/screenshot)

BBC uvádza, že Slovensko bolo pred vládou Fica jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny. Stanica dodáva, že keď Pellegrini na poste prezidenta nahradí Čaputovú, Ukrajina tým definitívne stratí podporný hlas v tejto členskej krajine EÚ a NATO.

Najznámejšie svetové médiá reagujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: BBC/ screenshot)

Rakúsky denník Krone na svojej stránke píše, že o demokraciu v krajine ide len menšine. Výsledok volieb znamená ďalšiu vzpruhu pre ľavicového populistu Fica, ktorý sa snaží o väčšiu kontrolu nad médiami, oslabenie protikorupčných zákonov a menšiu pomoc Ukrajine. A ukazuje aj to, že protivládne protesty v uliciach a odpor časti občianskej spoločnosti, liberálnej opozície a médií neodzrkadľovali celkovú náladu v hlboko polarizovanej krajine EÚ a NATO, Slovensku. Zdá sa, že väčšia časť spoločnosti nezdieľa obavy Ficových kritikov o právny štát a demokraciu, ako aj ich jasnú podporu Ukrajine, na ktorú útočí Rusko.

Viac o téme: Peter PellegriniSvetové médiáPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu