Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Českí experti reagujú na povolebné vyjadrenie Ivana Korčoka: VIDEO Obava o vývoj a smerovanie SR neboli na mieste

Štúdio CNN Prime News počas volebnej noci na Slovensku. Hosťami Libora Boučka boli Ľubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-CSL). Zobraziť galériu (2)
Štúdio CNN Prime News počas volebnej noci na Slovensku. Hosťami Libora Boučka boli Ľubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-CSL). (Zdroj: CNN Prima News)

PRAHA – Prezidentskú volebnú noc na Slovensku sledovala podrobne aj Česká republika. Spravodajská stanica CNN Prima News monitorovala situáciu a priebežné sčítavanie hlasov druhého kola prezidentských volieb, kde sa proti sebe postavili predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) a zároveň vládnej politickej strany HLAS-SD, Peter Pellegrini a bývalý minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (vtedy SaS). Vo volebnom štúdiu padali rôzne reakcie.

Experti, ktorí boli prítomní vo volebnom štúdiu CNN Prima News počas slovenskej volebnej noci, vyjadrili obavy nad príhovorom porazeného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Túto tému po príhovoroch víťaza a porazeného prezidentských volieb 2024 otvoril samotný moderátor Libor Bouček (v čase videa 34:45): "Myslím, že sa musíme dotknúť toho, čo bolo veľmi prekvapujúce, a to prvé slová Ivana Korčoka, teda porazeného prezidentského kandidáta...Aj toto býva daň za neúspech?"

Ivan Korčok priznal prehru, Petrovi Pellegrinimu zagratuloval (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V USA sa to nestalo

Prvý reagoval Cyril Svoboda, bývalý predseda Kresťanskej a demokratickej únie - Československej strany ľudovej (KDU-CSL) a bývalý minister zahraničia a miestneho rozvoju ČR, v súčasnosti riaditeľ Diplomatickej akademie. "Určite. Študentom často ukazujem reakcie amerických kandidátov, ktorí prehrali prezidentské voľby. Rommey napríklad prišiel na pódium a povedal: 'Mám pre vás dve správy. Spojené štáty majú prezidenta, je ním Barack Obama. Poprial som mu veľa šťastia a hlásim sa do jeho služieb.' Ľudia reagujú takýmto spôsobom," reagoval na prezidentské voľby v USA v roku 2012, kedy Barack Obama porazil v druhom kole Mitta Rommeyho.

Slováci podľa Svobodu všetko vidia. Spomenul premiéra Roberta Fica, jeho reformy aj aké prijíma zákony. "Napriek tomu v demokratických voľbách zvolili za prezidenta Pellegriniho. K tomu máme mať hlboký rešpekt. Slovensko je demokratická krajina, o tom nepochybujem ani sekundu. Ja neznášam reči ako, že sa ohrozuje demokracia," reagoval na prejav Ivana Korčoka. "Slobodní ľudia, pri všetkom, čo vedia, rozhodli takto. Takže je potrebné blahoželať víťazovi," dodal na záver. 

Toto je sviatok demokracie 

Ďalší expert v štúdiu CNN Prima News, Ľubomír Zaorálek (SOCDEM), exminister zahraničných vecí a kultúry ČR, začal s tým, že musí zopakovať slová Svobodu. "Je dôležité, že Slovensko je podobne ako my členom Európskej únie aj NATO. Skutočne sú schopní spraviť demokratické voľby, v ktorých sa zúčastní 60 percent občanov. Prídu tam (k volebným urnám pozm. red.), zaujímajú sa o politiku, hovoria koho áno a koho nie, toto je skutočne sviatok demokracie," povedal. 

"V takejto chvíli hovoriť veci ako obava o vývoj Slovenska, kam budú smerovať. Ja si myslím, že to naozaj nie je na mieste. V tejto chvíli by sme mali byť spokojní, že na Slovensku vládnu demokratické pravidlá a rešpektujú sa, aj keď to bolo plné emócii",  reagoval na povolebné vyjadrenie Ivana Korčoka. 

"To je predsa úplne zásadná vec v demokracii, že dôjde k vystriedaniu, vyhrá ten jeden a druhý to rešpektuje. To sa deje a my by sme s tým mali byť spokojní, že máme suseda, ktorí rešpektuje demokratické pravidlá," vysvetlil.   

Korčok to nezvládol

Zaorálka podľa jeho slov prekvapilo, že Korčoka ovládli na pódiu emócie. "Ten výrok, toto vám nezabudnem a dokonca to opakoval, to bolo pre mňa niečo, čo sa stať asi nemalo." Ako pokračoval, Korčok to podľa neho nezvládol, pretože v kampani bolo podľa porazeného prezidentského kandidáta príliš veľa výčitiek, čo Korčok zobral ako neférový boj. "Aj keď si musel Korčok toho v kampani veľa zniesť, predsa aj jeho protivník Pellegrini zažil vo voľbách niečo, čo muselo byť pre neho nesmierne nepríjemné," skonštatoval Zaorálek.

Českí experti reagujú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ukotvil zahraničnú politiku SR 

Na záver dodal, že sa nebojí zmeny orientácie zahraničnej politiky, pričom opäť spomenul slovenské členstvo v Európskej únii a NATO.  Pokiaľ ide o zmenu politickej orientácie SR, na tej sa podľa Zaorálka podpísal práve Ivan Korčok. "V roku 2021 ako minister zahraničných vecí predložil úpravu koncepcie slovenskej zahraničnej politiky. Podstatou tejto úpravy bolo, že hlavným politickým partnerom Slovenskej republiky budú Spojené štáty americké," priblížil s tým, že to bolo povedané v krajine, ktorá je hlavným členom Európskej únie a "vy máte celkom prekvapivé vyjadrenie ako hlavný partner pre Európu. Pokiaľ ide o nejakú korekciu, tak tú mám spojenú s Korčokom."

Zaorálek nepochybuje, že súčasná vláda vedená Robertom Ficom a v spolupráci s prezidentom Pellegrinim skutočne budú držať to, "čo pokladáme za základné princípy našich krajín".

Viac o téme: PríhovorReakcieSRPeter PellegriniIvan KorčokĽubomír ZaorálekPrezidentské voľby 2024Cyril Svoboda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu