Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tvrdý ODKAZ nemeckého politika po víťazstve Pellegriniho: Slovensku radí vystúpiť z EÚ

Norbert Röttgen radí po víťazstve Petra Pellegrini v prezidentských voľbách Slovensku vystúpiť z EÚ Zobraziť galériu (6)
Norbert Röttgen radí po víťazstve Petra Pellegrini v prezidentských voľbách Slovensku vystúpiť z EÚ (Zdroj: Profimedia, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA/BERLÍN - Po prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil predseda koaličnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, zaznievajú zo zahraničia znepokojivé správy a názory. Jeden z nich zaznel z úst popredného nemeckého odborníka na zahraničnú politiku Norberta Röttgena (CDU). Maďarsku a Slovensku radí vystúpiť z Európskej únie.

Výsledky prezidentských volieb vyvolali znepokojenie v Berlíne i v Bruseli, ale aj v opozícii v Bratislave, ktorá teraz klesla na duchu, píše sa v pondelok v analýze na webe Euractiv.fr. Nielen na Slovensku, ale aj v Bruseli a Berlíne vyvolalo víťazstvo Pellegriniho obavy o budúcnosť slovenskej demokracie v rámci EÚ.

Robert Fico sa objíma s Petrom Pellegrinim
Zobraziť galériu (6)
Robert Fico sa objíma s Petrom Pellegrinim  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Röttgen radí Maďarsku a Slovensku vystúpiť z EÚ

V texte citovaný popredný odborník na zahraničnú politiku v nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen uviedol, že ak Slovensko pôjde v šľapajach maďarského premiéra Viktora Orbána, bude si musieť vybrať medzi nasledovaním Maďarska alebo zotrvaním v Európskej únii.

"Slovensko sa potom musí rozhodnúť, či chce nasledovať Orbána, alebo zostať v EÚ," vyhlásil Röttgen v rozhovore deň po demonštráciách proti vláde Viktora Orbána, na ktorých sa v Budapešti stretli desaťtisíce ľudí. "Ktokoľvek, kto stojí na strane agresora, nemá v EÚ miesto," povedal Röttgen s odkazom na proruskú rétoriku víťaza prezidentských volieb v SR Petra Pellegriniho.

Norbert Röttgen
Zobraziť galériu (6)
Norbert Röttgen  (Zdroj: Profimedia)

Novozvolený slovenský prezident Pellegrini a šéf vlády Robert Fico "otvorene sympatizujú" s Putinom, maďarský premiér Viktor Orbán je "Putinovým trójskym koňom v EÚ", vyhlásil Röttgen. EÚ to podľa neho nemôže ďalej tolerovať. "Politika vydierania Orbána by sa už nemala tolerovať a treba mu ukázať dvere,“ povedal.

Ďalší politik nastolil otázku krátenia eurofondov pre Slovensko

Anton Hofreiter, predseda výboru Spolkového snemu pre európske záležitosti a člen Zelených, ktorá je momentálne v nemeckej koalícii, nastolil aj otázku krátenia eurofondov pre SR. "Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu," povedal Hofreiter pre rozhlasovú stanicu Funke Mediengruppe. Ak Fico a Pellegrini "zaútočia na právny štát a otvoria stavidlá korupcie, eurofondy by sa už nemali vyplácať," dodal Hofreiter.

Tvrdý ODKAZ nemeckého politika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Euractiv.fr pripomenul, že analytici aj opozícia v SR pred voľbami upozorňovali, že víťazstvo Pellegriniho ohrozí liberálnu demokraciu na Slovensku. Pellegrini totiž podľa webu nebude proti Ficovej vláde - a tá nedávno prijala niekoľko zákonov, ktoré EÚ kritizovala a ktoré viedli na Slovensku k masovým protestom.

archívne video

Po Pellegriniho zvolení musí koalícia vyriešiť aj praktické otázky

Viac o téme: NemeckoSlovenskoEurópska úniaNorbert Röttgen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu