Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Tragická nehoda na Spiši: Počet obetí stúpol na tri! O život prišli mladé dievčatá

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí Zobraziť galériu (11)
Tragická nehoda v Spišskom Podhradí (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj )

LEVOČA - V Spišskom Podhradí v okrese Levoča mal autobus zraziť niekoľko ľudí. Informoval o tom operačný dôstojník Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že evidujú troch zranených a jednu obeť. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti informovalo, že počet zranených zatiaľ nie je upresnený.

Tragická nehoda pri kapitule si vyžiadala dvoch mŕtvych a niekoľko zranených (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

 

Aktualizované 16:20  Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vyjadrilo úprimnú sústrasť rodinám, ktoré prišli pri dnešnom nešťastí v Spišskej Kapitule o svojich blízkych. "Myslíme na zranených v nemocniciach a veríme, že počet obetí tejto tragédie sa už nebude zvyšovať," uviedli. 

Aktualizované 13:16 Počet mŕtvych po sobotňajšej tragickej nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule, okres Levoča, stúpol na troch. Oznámil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas brífingu v Spišskom Podhradí. Podľa neho išlo o mladé dievčatá. Jedno ďalšie dievča je vo vážnom stave a bojuje o život v košickej nemocnici. Podľa ministra vnútra evidujú aktuálne po nehode celkom troch mŕtvych a siedmich zranených, z toho je jedna osoba zranená ťažko. "Na mieste je znalec, ktorý prešetruje, čo sa vlastne stalo. Nejaké informácie máme, ale nebudeme o nich informovať. Počkáme si, kým bude dokončené vyšetrovanie," poznamenal Šutaj Eštok.

Minister zároveň poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré boli pri nehode expresne rýchlo a urobili všetko pre to, aby obetí nebolo viac. Na mieste je aj intervenčný tím a pozostalým sa snažia pomôcť aj duchovní zo Spišskej Kapituly. "Veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, pretože som sa pred chvíľou rozprával s dvoma otcami obetí, je to moja prvá tlačová konferencia pri takejto nepríjemnej udalosti. Vyhasli tu tri mladé životy, troch mladých dievčat, ktoré smerovali na kresťanské podujatie, kde prišli sláviť a skončilo sa to takto tragicky. Ako otec si neviem predstaviť ten smútok, ktorý prežíva blízka rodina obetí," skonštatoval Šutaj Eštok. O život stále bojuje jedno dievča v košickej nemocnici. Minister potvrdil, že pri nehode sa zranilo ďalších šesť ľudí.

AKTUÁLNE Tragická nehoda na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj )

Na mieste sú podľa prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka súdni aj policajní znalci a tiež prokurátori, ktorí prešetria, čo sa na mieste stalo. Minister nechcel konkretizovať, ako k tragédii došlo, potvrdil však, že autobus sa pohol v čase, keď sa v ňom ešte nachádzal vodič a následne prišiel do kontaktu s desiatimi ľuďmi. "Dychová skúška bola negatívna, ale čo sa presne stalo, stále zisťujeme. Vodič je v ťažkom šoku, ešte sa s ním nedalo rozprávať, nechcel by som byť ani v jeho koži," dodal Šutaj Eštok.  

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok spolu s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom na mieste nehody autobusu v Spišskom Podhradí
Zobraziť galériu (11)
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok spolu s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom na mieste nehody autobusu v Spišskom Podhradí  (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas rozhovoru so záchranným zložkami na mieste nehody autobusu v Spišskom Podhradí
Zobraziť galériu (11)
Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas rozhovoru so záchranným zložkami na mieste nehody autobusu v Spišskom Podhradí  (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič doplnil, že na mieste boli ako prví hasiči z Behároviec. "Zasahovalo 12 príslušníkov HaZZ s kompletným zariadením na takýto zásah, použili sme aj hydraulické vankúše na prvotné zdvihnutie autobusu a následne hydraulické rozpínacie kliešte," doplnil s tým, že zakliesnené boli tri osoby, jednu z nich sa podarilo vyslobodiť ešte pred príchodom hasičov. Ďalšie dve zakliesnené dievčatá na mieste podľahli zraneniam.

Počet mŕtvych po havárii autobusu na Spiši stúpol na troch, oznámil minister Šutaj Eštok (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Aktualizované 13:00 Spišský diecézny biskup František Trstenský vyzval Slovákov, aby sa zjednotili a mysleli na rodiny pozostalých a zranených po sobotňajšej tragickej nehode autobusu na Spiši. Uviedol, že sa stretol s otcami oboch obetí nehody. "Ťažko sa mi hľadajú slová. Vyjadrujem blízkosť pozostalým. Cítim veľkú bolesť a smútok, lebo sú to mladí, ktorí sem prišli, aby sa modlili," dodal Trstenský. Počet zranených po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na minimálne osem ľudí. 

Aktualizované 12:31 Polícia uviedla, že nehoda si vyžiadala dve obete, ako aj ľahko a ťažko zranené osoby. "Na miesto boli okamžite vyslané všetky záchranné a bezpečnostné zložky. Nehoda sa stala na cirkevnom stretnutí mladých veriacich, kde sa z neznámych príčin pohol autobus. Mladí ľudia, ktorí stáli pred ním sa dostali pod neho. Presné príčiny, ako aj miera zavinenia, sú predmetom vyšetrovania. Na mieste tragédie sú stále všetky záchranné a bezpečnostné zložky," uviedli. 

Posádky z miesta hlásia minimálne 8 zranených a dve ženy vo veku 17 a 18 rokov žiaľ utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom.

Záchranári do nemocníc v Levoči, v Prešove, v Krompachoch, v Spišskej Novej Vsi a v Košiciach transportovali:

  • 16-ročného muža s poranením hlavy, brucha a panvy,
  • 14-ročnú ženu s otorenou ranou hornej aj dolnej končatiny,
  • 17-ročnú ženu s polytraumou po resuscitácii,
  • 14-ročnú ženu so zlomeninou hornej končatiny,
  • 15-ročnú ženu s polytraumou a
  • 14-ročného muža s otvorenou ranou predlaktia.
  • 60 - ročný muž s hypertenziou a 24 ročná žena v stave emočného stresu boli ošetrení na adrese.

Aktualizované 11:40 Podľa informácií Nového Času, obeťami majú byť dievčatá zo Starej Ľubovne Lucia (†17) a Sofia (†18).

AKTUÁLNE Tragická nehoda na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

AKTUÁLNE Tragická nehoda na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí
Zobraziť galériu (11)
Tragická nehoda v Spišskom Podhradí  (Zdroj: TASR/TASR/Adriána Hudecová)

Obšírnejšie sa k tragédii vyjadrili aj záchranári. „Dva záchranárske vrtuľníky boli dnes ráno vyslané k mimoriadne tragickej dopravnej nehode, ktorá sa stala v Spišskom Podhradí, časti Spišská Kapitula. Išlo o nehodu, pri ktorej autobus zrazil niekoľko osôb. Žiaľ, dve osoby utrpeli zranenia, ktorým na mieste podľahli,“ potvrdili záchranári na sociálnej sieti. Popradská posádka záchranárskeho vrtuľníka, ktorá bola vyslaná na miesto nešťastia ako prvá, si do svojej starostlivosti prevzala 17-ročné dievča, ktoré utrpelo vážne poranenia viacerých častí tela. „Vzhľadom na následnú zástavu obehu museli záchranári okamžite zahájiť rozšírenú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Po obnove obehu bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka a v umelom spánku vo veľmi kritickom stave letecky transportovaná do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, Nemocnice v Spišskej Novej Vsi,“ uviedli.

Druhá posádka, ktorá priletela na pomoc z Košíc, si od zasahujúcich záchranárov prevzala 16-ročné dievča, ktoré utrpelo taktiež vážne poranenia viacerých častí tela. „Po ošetrení a podaní neodkladnej liečby bola pacientka preložená na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí, no s vážnymi poraneniami letecky prevezená na ďalšie vyšetrenie na Kliniku úrazovej chirurgie ÚN L. Pasteura v Košiciach,“ dodali.  Rodine pozostalým tejto tragédie vyjadrili hlbokú úprimnú sústrasť.

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí
Zobraziť galériu (11)
Tragická nehoda v Spišskom Podhradí  (Zdroj: TASR/TASR/Adriána Hudecová)

Aktualizované 11:02 Počet zranených po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na sedem ľudí.

Aktualizované 10:34 Na miesto nehody smeruje aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "Veľmi ma zasiahla správa o nešťastnej tragickej udalosti na východe Slovenska. V Spišskom Podhradí autobus zrazil 10 ľudí, ktorí pricestovali na cirkevné stretnutie mladých veriacich. Myslím na všetkých študentov a ich rodiny. Úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol minister. 

Aktualizované 9:35 Počet obetí ako aj zraných je nakoniec vyšší, ako sa uvádzalo pôvodne. Posádky z miesta hlásia minimálne 5 zranených a dve osoby, žiaľ, utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom. Zásah stále prebieha, počty pacientov sa ešte môžu meniť.

Podľa informácií TV JOJ išlo o náboženské stretnutie mladých ľudí vo veku 16 až 18 rokov. Niektorí z nich zostali zakliesnení pod autobusom. Ako uvádzajú, pri odchode z autobusu vodič nezatiahol ručnú brzdu a vozidlo sa pohlo a zrazilo ich. 

Tragická nehoda v Spišskom Podhradí
Zobraziť galériu (11)
Tragická nehoda v Spišskom Podhradí  (Zdroj: TASR/TASR/Adriána Hudecová)

Na mieste je aj vrtuľník 

Podľa hasičov ide o dopravnú nehodu autobusu, pri ktorej boli zrazení chodci. "Na mieste zasahuje 11 hasičov z Levoče s tromi kusmi techniky," informoval operačný dôstojník. OSZZS na sociálnej sieti informovalo, že na základe volania na tiesňovú linku 155 vyslalo k nehode štyri pozemné ambulancie a vrtuľníkovú záchrannú službu.

"Na ceste v obci Spišské Podhradie (pri Spišskej Kapitule) došlo k vážnej dopravnej nehode. Cesta je momentálne neprejazdná," uviedla polícia, ktorá na mieste nehodu dokumentuje. "Bližšie informácie prinesieme neskôr. Vodiči, v úseku dopravnej nehody rešpektujte pokyny polície," dodali. 

 

Viac o téme: NehodaSpišské PodhradieAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu