Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/Hans)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice trvá i v pondelok vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách. V Malej Fatre je lavínové nebezpečenstvo malé. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Na naslnených veľmi strmých svahoch v Tatrách možno očakávať mechanicky uvoľnené alebo aj samovoľné lavíny z mokrého snehu," uviedol Chlebovec. Nebezpečenstvo podľa neho hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na svahoch s trávnatým podkladom, vo všetkých orientáciách hrozia základové lavíny, ktoré môžu dosiahnuť veľké rozmery. "Tečúce lavíny majú veľký deštrukčný potenciál aj vtedy, keď sú pomalé," zdôraznil Chlebovec.

archívne video

Zásah horských záchranárov pri lavínovej nehode vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

V pondelok bude vrcholiť prílev mimoriadne teplého vzduchu na naše územie. Silný južný vietor nedovoľuje teplote vzduchu ani v najvyšších polohách Vysokých Tatier klesnúť pod nula stupňov Celzia ani počas noci. Snehová pokrývka je vo výškach do 2 200 metrov nad morom v celom profile premočená, z toho vyplýva riziko kĺzavých základových lavín.

"V utorok bude naším územím od západu prechádzať studený front, ktorý do našich hôr prinesie výrazné ochladenie a snehové zrážky. Lavínové nebezpečenstvo zmení svoj charakter, ale dá sa predpokladať, že zotrvá na tej istej úrovni," skonštatoval Chlebovec.

Mechanicky uvoľnené alebo malé samovoľné lavíny z mokrého snehu sa môžu vyskytnúť aj v Malej Fatre na naslnených veľmi strmých svahoch. Nebezpečenstvo pre lyžiarov a turistov hrozí najmä v spojení s terénnymi pascami. V miestach, kde je nakumulovaná hrubá vrstva snehu, hrozia základové lavíny stredných rozmerov.

Viac o téme: LavínaVysoké TatryNízke TatryHorská záchranná službaMierne lavínové nebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu