Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Exminister Krajniak: Korčok je slabou zárukou, že zostaneme suverénnym štátom. V druhom kole sa rozhodnem takto

Milan Krajniak Zobraziť galériu (3)
Milan Krajniak (Zdroj: Simona Parižeková)

BRATISLAVA- Bol ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny za Sme rodina. Odišiel od Borisa Kollár a dnes kandiduje v eurovoľbách za Kresťanskú úniu. Píše historické knihy a vysvetľuje, prečo je dôležité, aby Slovensko v EÚ nestratilo právo veta. „Keď prídeme o toto právo, zo Slovenska sa stane len vagón, ktorý zapojíme do európskeho vlaku. Vpredu rozhodujú Nemci a Francúzi a my sa len vezieme,“ tvrdí exminister práce Milan Krajniak. Ako vidí hlavných favoritov prezidentských volieb?

V sobotu sú prezidentské voľby. Pôjdete voliť?

Pôjdem voliť a budem voliť Patrika Dubovského, ktorý je konzervatívnym kandidátom. Má za sebou pekný životný príbeh. Venuje sa dokumentácií historických udalostí na Slovensku, zločinom komunizmu. Som veľký fanúšik dejín. Píšem o tom aj knihy. Jednu práve dokončujem, aj preto mi je pán Dubovský blízky.  

Podľa prieskumov verejnej mienky by sa do druhého kola mali dostať Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Aká bude vaša voľba v druhom kole?

Ak do druhého kola postúpia títo dvaja kandidáti, určite pôjdem voliť a hodím prázdny lístok. Neviem podporiť ani jedného z týchto kandidátov. Peter Pellegrini je politik, ktorý v dobrom slova zmysle ide po srsti. Mám obavu, či v krízových veciach, ktoré sa budú v najbližšom období diať v Európe, bude schopný prejaviť mieru asertivity alebo vzdoru. A týka sa to aj Slovenska, ak to bude potrebné. Ivana Korčoka nemôžem voliť, lebo je slabou zárukou, že Slovenská republika zostane suverénnym štátom. Za najdôležitejšiu otázku považujem, ktorú si my Slováci musíme položiť, či chceme byť do budúcnosti štátom, kde sami rozhodujeme čo chceme robiť. Alebo je pre nás pohodlnejšie stať sa akousi eurovuckou, kde o všetkom podstatnom sa bude rozhodovať v Bruseli. To je kľúčová otázka, či si máme ponechať právo veta alebo nie. Ak si neponecháme právo veta v zahraničnej politike, bezpečnosti a v daniach, tak v takom prípade budeme mať jedno percento hlasovacích práv v EÚ. Budeme potom len asistovať. Tak ako Kresťanská únia, za ktorú kandidujem do eurovolieb, by mala robiť suverénnu, samostatnú politiku a presadzovať svoje hodnoty. Rovnako by to malo robiť aj Slovensko. Samozrejme spolupracovať s ostatnými, ale ponechať si právo veta, aby sme zostali štátom.

Ktorý z favoritov je zárukou, že sa Slovensko nestane „eurovuckouako hovoríte?

Na prvý pohľad je to Peter Pellegrini. Deklaruje, že za žiadnych okolností sa práva veta nevzdá. To, čo u pána Korčoka vnímam ako posun a on to tak aj pomenoval, že v zahraničnej politike a iných veciach by sme mali toto stanovisko prehodnotiť. To mi vadí. Je to úplne najzákladnejšia vec. Som konzervatívec a považujem za prirodzené, že konzervatívci bránia dôležité inštitúcie. Napríklad rodinu, právny štát. Na to, aby sme mohli tieto inštitúcie brániť, tak musíme byť štátom a mať právo rozhodovať o tom, čo považujeme za dobré alebo nie. Chápem súčasnú opozíciu, kde KDH istým spôsobom asistuje pri verejných protestoch, že treba brániť inštitúciu právneho štátu. No to isté máme robiť aj v Bruseli podľa všetkých právnych dokumentov a noriem. Dnes v Európe máme právo veta. Trvajme na tomto svojom práve rovnako, ako na občianskych a politických právach na Slovensku. V tomto by sme mali byť, my konzervatívci, konzistentní.

S Ivanom Korčokom ste sedeli v jednej vláde. Mal podobné názory na zahraničnú politiku už vtedy?

Počas nášho pôsobenia vo vláde považujem moju spoluprácu s pánom Korčokom za korektnú. Najväčšie spory, ktoré sme mali boli spory o spolupráci V4. Ivan Korčok nemal pocit, že táto spolupráca je až taká dôležitá. Myslím si, že pre Slovensko ako stredoeurópsky štát je dôležité, aby sme spolu s ostatnými krajinami V4 presadzovali v rámci EÚ svoje záujmy. Ak V4 spolupracuje, tak dokáže vyvažovať Francúzsko alebo Nemecko. V EÚ dokáže V4 presadiť veľa. To, v čom sa pán Korčok posunul a čo vtedy nebolo je, že nikto nemôže naše kompetencie posúvať zo Slovenska na Brusel. Ivan Korčok to rešpektoval. Tým, že to rešpektoval, mohli sme normálne spolupracovať. Teraz hovorí, že sa v tomto posunul. S právom veta v EÚ je to ako jazda autom. Keď sa vám niečo nepáči, tak dupnete na brzdu a sami rozhodnete. Keď prídeme o právo veta, zo Slovenska sa stane vagón, ktorý zapojíme do európskeho vlaku. Vpredu rozhodujú Nemci a Francúzi a my sa len vezieme. To, že máme právo veta neznamená, že by sme si ho mali uplatňovať každý druhý raz. To, že ho máme, vyvažuje našu silu voči silnejším štátom. Ivan Korčok má volebné heslo: Slušne a rázne. Myslím si, že zbaviť sa práva veta znamená správať sa slušne a poslušne. V Európe by sme sa mali správať ako pokojná sila. Nebyť arogantní, útoční, ale vystupovať ako sila. Silu nám dáva právo veta. Keď sa ho zbavíme, budeme provinciou.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (3)
Milan Krajniak  (Zdroj: Simona Parižeková)

Francúzsky prezident Macron kritizoval premiéra Fica, že má blízko k Rusku a prezradil, že európske krajiny by mohli poslať vojakov na Ukrajinu. Ako hodnotíte postoj našej vlády k tejto téme nevyslať vojakov?

Chvalabohu, ako som správne postrehol, všetky politické sily na Slovensku jednoznačne tvrdia, že nemáme poslať vojakov na Ukrajinu. Je to správne stanovisko a mali by sme byť jednotní. Fakt, že náš sused bol napadnutý a Rusko porušilo medzinárodné právo svojou agresiou na Ukrajine, potvrdzuje každý od Fica po Šimečku. Rovnako je potrebné rešpektovať, že oni sami majú urobiť rozhodnutie, kedy chcú rokovať o mieri a za akých podmienok. Je to ich rozhodnutie.

Chcú Ukrajinci rokovať o mieri?

Čo sa môže stať, ak Európa začne posielať svojich vojakov na Ukrajinu?

Prečo kandiduje do eurovolieb za Kresťanskú úniu?

Akým hlasom by ste chcel byť v europarlamente?

V čom vidí zásadný rozdiel medzi politikou Kresťanskej únie a KDH?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE

Viac o téme: Milan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu