Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEOROZHOVOR Minister Drucker: Progresívci sú frustrovaní! Nie sú vo vláde, nemajú prezidenta a v eurovoľbách im nejde o Slovensko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

BRATISLAVA – Nepripúšťa, že zvolením Petra Pellegriniho za prezidenta vládu čakajú personálne rošády. Súčasnú koalíciu považuje stále za najlepšie riešenie. Predchádzajúce vlády boli len teoretické bez konkrétnych výsledkov. Je presvedčený, že progresívci málo hája záujmy v EÚ. Dôležité pre Slovensko budú najbližšie eurovoľby. Rozprávali sme sa ministrom školstva za Hlas – SD Tomášom Druckerom.

Spolu s ministrom práce Erikom Tomášom ste podľa prieskumu verejnej mienky získali najvyššiu dôveru. Čím ste podľa vás presvedčili ľudí, že vám dali dôveru?

- Chcel by som najprv poďakovať. Je to príjemné, ale aj zaväzujúce. Verím, že robíme dobrú prácu. Za stranu Hlas – SD sme sa šiesti ministri ocitli na popredných priečkach. Verím, že je to odzrkadlením toho, čo robíme a ako komunikujeme. Hlas – SD je dobrým partnerom vo vláde a je to vidieť na výsledkoch rezortov, ktoré sme obsadili. To, čo sme sľubovali pred voľbami, sme od začiatku začali plniť. Nedá mi nespomenúť napríklad 13. dôchodok. Drvivá väčšina vlád by sa správala populisticky a nechávali si toto rozhodnutie na volebný rok. My sme to urobili okamžite. Preto dôveru ministrov za Hlas – SD vnímam ako výsledok konzistentného doručovania pomoci.

Na poste ministra ste prijateľný aj pre poslancov opozície. Ak niekoho chvália, ste to vy. Na druhej strane váš koaličný partner Andrej Danko sa do vás obul, že ste príliš liberálny. Vnímate to ako kritiku či kompliment?

- Vôbec sa tým nezaoberám. Tomáš Drucker je Tomáš Drucker. Dlhé roky som konzistentný. Mám rodinu, som ženatý. Som veriaci a ani sa tým nechválim. Hovoríte, že ma chváli opozícia? Vnímam to tak, že sa snažia zatĺcť kolík do koalície. Keď prídem s nimi do debát, rozprávajú floskuly, že som figovým listom. Snažím sa eliminovať takéto osobné útoky. Tiež by som sa mohol pýtať kolegov z PS, ako môžu fungovať medzi kolegami, ktorí hajlovali. Vyhýbam sa týmto debatám. Nie je to v mojej povahe.     

VIDEOROZHOVOR Minister Drucker: Progresívci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

Ako sa vám vládne vo vládnej koalícii?

- Tak, ako to prezentujem. Som presvedčený, že táto vláda je lepšia ako tá, ktorá by bola s PS, KDH a SaS. Rozpory medzi týmito stranami sú obrovské. Podstatné je, že dokážeme zlepšovať životy ľuďom. Mali sme úradnícku vládu. Pani prezidentka hovorila, že títo ľudia nevstúpia do politiky, dnes bývalý premiér vedie kandidátku PS do eurovolieb. Napísali pekné knihy. Predchádzajúce vlády Matoviča a Hegera okrem toho, že rozbili všetko, čo sa dalo, pri Pláne obnovy napísali všelijaké koncepty a záväzky. Títo ľudia zlyhávajú v implementácií. V tomto je zásadný rozdiel medzi našou vládou a tými predošlými. Každý môže mať nejaké výhrady, ale my máme výsledky. V školstve okamžite reagujeme na nedostatok pracovnej sily viacerými opatreniami. Pre študentov, ktorí len teraz budú nastupovať, sme zaviedli štipendiá pre nedostatkové odbory. Až 16 500 eur môžu dostať budúci vysokoškoláci už od najbližšieho akademického roka, ak sa prihlásia na nedostatkové študijné odbory. To sú strojári, elektrotechnici, chemici, fyzici, učitelia a aj lekári. Plán obnovy, ako som ho našiel, bol v katastrofálnom stave. Trpíme aj v tom, ako zaviesť digitalizáciu. Keď počujete kolegov z opozície a PS, tak majú plné ústa o potrebe digitalizácie. Čo urobila úradnícka vláda človeka, ktorý dnes vedie eurokandidátku PS? To boli len teoretické úvahy, čo by bolo treba na Slovensku urobiť. Keď mohli pohnúť s projektami, ktoré existujú, tak s nimi nepohli. To je rozdiel medzi nimi a nami. Napriek všetkým výhradám, som presvedčený, že táto vláda je lepšia z pohľadu doručovania pomoci, ako by bola vláda PS.   

Zmenili sa pomery v koalícií po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta?

- Nie. Výsledky parlamentných volieb zostavili túto vládu. Máme na to koaličnú zmluvu. V týchto pomeroch sa nič nezmenilo. Po prezidentských voľbách sa predseda jednej z koaličných strán stáva prezidentom. Môže to vytvárať pocit, že niečo sa zmenilo. Po prvé platí koaličná zmluva a nič sa na tom nemení. Po druhé, ak budeme potrebovať čokoľvek riešiť, tak na koaličnej rade je na to priestor. To nie je arogantné, ale slušné. Preto nebudem robiť žiadne úvahy.

Premiér Robert Fico hovorí, že ideálne by bolo, keby predsedom parlamentu bol Andrej Danko, ale rešpektuje rozloženie síl a koaličné dohody. Nie je to tlačenie na to, aby ste pustili Dankovi post lídra parlamentu?

- Predseda vlády zároveň povedal, že je to jeho politický názor. My sme si povedali ten náš. A znova zdôrazním, nešpekulujme pred médiami. Platí koaličná zmluva. Ak budeme potrebovať čokoľvek zmeniť, tak to bude medzi koaličnými partnermi. To, že sa vyjadrili a povedali si názor? Sú to predsedovia, tak nech sa vyjadrujú.

VIDEOROZHOVOR Minister Drucker: Progresívci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

Hovoríte, že nateraz sa nič na koaličnej zmluve nemení. Myslíte si, že to bude platiť aj o mesiac?

- Som presvedčený, že áno.

Takže budete naďalej ministrom školstva?

- Dovoľte mi, aby som sa jasne vyjadril. Už pred mesiacom mi chodili rôzne správy a aj kolegovia na ministerstve školstva sa ma pýtali, či sa neodovzdáva naše ministerstvo SNS. Ako strana sme sa k tomu oficiálne vyjadrili, je to absolútny nezmysel. Nič sa nemení na žiadnych pozíciách. Som len prekvapený, akou rýchlosťou sa dokážu šíriť takéto reči.

- V čom sú eurovoľby dôležité pre Slovensko a prečo by mali ísť voliči k urnám?

-Prečo je dôležité, aby Slovensko zostalo ukotvené v EÚ?

Odpovede aj na tieto otázky sa dozviete vo videorozhovore:

 

Viac o téme: RozhovorTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu