Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prehovorili obete brutálneho útoku medveďa! Hrôza tvárou v tvár: Kričal som a kopal

V uliciach Liptovského Mikuláša behá medveď
V uliciach Liptovského Mikuláša behá medveď (Zdroj: Facebook/Martin Daniš/Liptov112.sk)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Brutálny útok medveďa v centre mesta. Ľudia v panike utekali. Prehovorili obete, ktoré sa so šelmou stretli tvárou v tvár. Kričali a kopali, aby sa dostali z pazúrov šelmy.

Chaos, stres a panika. Aj tak to vyzeralo pred pár dňami v Liptovskom Mikuláši, keď sa po uliciach pohyboval statný medveď. Ľudia zo strachu o svoj život kričali a utekali. Niektorí však to šťastie ukryť sa pred šelmou nemali a ocitli sa jej tvárou v tvár. Novému času sa podarilo získať detaily o útoku medveďa priamo od obetí.

Panika v Liptovskom Mikuláši: Medveď naháňal ľudí (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Jednou z nich bol vedúci dopravy na poľnohospodárskom družstve Filip, ktorého šelma napadla priamo pred očami jeho synom. „Sadli sme na bicykle, ja na normálny, syn na elektrický. Zrazu mi povedal: „Tati, medveď ! Vôbec mi nenapadlo, že to je naozaj, my sa často doberáme. No vzápätí som ležal na zemi zoči-voči šelme. Bol to šok a aj poriadna rana. Medveď do mňa zozadu vrazil a syn mal toľko duchaprítomnosti, že bicyklom odišiel bokom z chodníka, ale neušiel. Medveď sa nejak zamotal do môjho bicykla. Ja som ho kopal, strašne som kričal, doteraz ma z toho bolí hrdlo, a on sa snažil dostať preč. Vtedy ma zrejme pazúrmi zadrapol do tváre a pohrýzol ma na boku a na bruchu. Ostatné zranenia mám po páde z bicykla a vyvrtnutý členok, ako som ho kopal,” poznamenal muž, ktorému sa útok medveďa podarilo prežiť.

Strach má najmä o svojho malého syna, ktorý bude mať celý život traumu. "Keď sme sa vzájomne od seba odtrhli, medveď utekal preč. Skočil do Váhu a utekal smerom na Iľanovo. Nevedel som, koho a čo mám skôr ratovať, syn plakal, bol vystrašený, ja zakrvavený. Bude to asi dlhá cesta, kým sa z toho dostane, moje rany sa zahoja, no jeho detská dušička sa s tým musí nejako popasovať,” dodal.

Ďalším napadnutým bol 72-ročný dôchodca Ján, ktorému medveď schmatol hlavu. „Nemal som ani dve sekundy na reakciu, vyšiel som na cestu a stál odo mňa dva metre ďaleko. Prv, než som si stihol uvedomiť, čo sa deje, vyrútil sa hneď na mňa. Zachytil som sa o kandeláber, spadol som a on ma silou chmatol za hlavu, za vlasy, ležal som na zemi a krútil som sa. Nemyslel som na nič, ani či prežijem, ani či neprežijem, iba som ležal a krútil som sa. Mám zošitú hlavu, 6 štichov, nechcem, aby ma ani niekto takto videl. Museli mi pichnúť injekciu proti bolesti aj besnote,“ vraví zlomeným hlasom Ján.

Denisa, ktorá opatruje svoje dcéry aj vnučku, je z celej situácie ešte otrasená a nedokáže ani vyjsť z domu bez strachu. „Vyšla som z obchodu, v jednej ruke nákupná taška, v druhej kabelka a zrazu rana, neskutočný úder, funenie, bolesť. Nepozrela som sa mu ani do očí, napadol ma zozadu, buchol ma o zem a prešiel po mne,“ poznamenala s plačom zronená žena.

„Prešiel po mne celou váhou, rozdriapal mi triceps, roztrhal mi ruku. Stála som nič netušiac a on ma tými labami praštil celú o zem. Stále to mám pred očami, nemôžem spať, plačem, mám v sebe strach, ktorý sa nedá zastaviť. Myslela som si, že to zvládnem aj sama, ale rozhodla som sa dnes, že vyhľadám pomoc psychológa, nedávam to,“ dodala Denisa.

Medveďa sa stále nepodarilo odchytiť

Medveďa sa po brutálnych útokoch podarilo zahnať do lesa. Mesto však okamžite vyhlásilo mimoriadnu situáciu a žiadajú ľudí, aby sa k lesu nepribližovali a boli ostražití. Obyvatelia sú preto vystrašení a dúfajú, že sa ho ochranárom podarí čím skôr nájsť.

Hliadky do terénu vyšlú už aj so strelnými zbraňami. ”Štátna ochrana prírody SR žiada obyvateľov, aby sa počas NASLEDUJÚCICH DNÍ nezdržiavali v lokalite medzi Iľanovom a Závažnou Porubou - stará cesta. V týchto lokalitách aktuálne pokračuje dohľadávanie a  odchyt útočiaceho medveďa s použitím strelných zbraní. V prípade neuposlúchnutia sa vystavujete riziku ohrozenia života,” poznamenalo mesto Liptovský Mikuláš na sociálnej sieti.

Viac o téme: ObeteMedveďLiptovský Mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu