Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medveďa z Liptovského Mikuláša odstrelili, prezradili DETAILY! VIDEO Pri Prievidzi zachytili ďalšiu skupinku

V uliciach Liptovského Mikuláša behal medveď, po viac ako týždni sa ho podarilo odstreliť Zobraziť galériu (6)
V uliciach Liptovského Mikuláša behal medveď, po viac ako týždni sa ho podarilo odstreliť (Zdroj: Facebook/Martin Daniš/Liptov112.sk)

BRATISLAVA - Medveďa, ktorý pred desiatimi dňami napadol ľudí priamo v mestských uliciach v Liptovskom Mikuláši, sa po brutálnych útokoch podarilo zahnať do lesa. Viac ako týždeň sa ho zložkám nedarilo odchytiť. Ako však v stredu ráno informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba, medveďa už odstrelili. Štátna ochrana prírody SR prezradila detaily, ako k tomu došlo.

archívne video

Panika v Liptovskom Mikuláši: Medveď naháňal ľudí (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

"Medveď, ktorý v Liptovskom Mikuláši zranil 5 ľudí, bol včera o 21.50 h úspešne odstrelený. Na jeho identifikáciu bol použitý dron s biometriou," informoval Taraba na sociálnej sieti a poďakoval sa všetkým zložkám na mieste.

Medveďa z Liptovského Mikuláša
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS )

Medveďa umrtil Zásahový tím ŠOP SR, prezradil detaily

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (Zásahový tím ŠOP SR) v utorok (26. 3.) vo večerných hodinách po dôkladnej identifikácii usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého, ktorý nedávno útočil na obyvateľov mesta Liptovský Mikuláš. "K eliminácii 3-ročnej samice s váhou takmer 70 kg došlo na lokalite medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba, v okrese Liptovský Mikuláš," približuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Medveďa z Liptovského Mikuláša
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Štátna ochrana prírody SR)

Útočiaci jedinec bol podľa jej informácií presne identifokovaný počas včerajšej nočnej hliadky na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony vybavené najnovšou technológiou, profesionálnou termovíziou a nočným videním.

"Najdôležitejšou úlohou zasahujúcich dronov bol zber dát a získanie a vyhotovenie dostatočne kvalitnej fotografickej a video dokumentácie. Špeciálny softvér porovnával fotodokumentáciu útočiacej medvedice z Liptovského Mikuláša so snímkami, ktoré boli zhotovené počas viacerých sledovaní tohto jedinca," dodala ŠOP SR s tým, že drony vyhodnocujú fyziologické parametre sledovaného živočícha, čo umožnilo Zásahovému tímu ŠOP SR presnú identifikáciu a úspešnú elimináciu problémovej medvedice. Túto technológiu identifikácie využil Zásahový tím ŠOP SR po prvý krát.

Medveďa z Liptovského Mikuláša
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Štátna ochrana prírody SR)

Zásahový tím ŠOP SR dnešným dňom o 18.00 h ukončuje v predmetnom území 24 hodinové hliadkovanie. Dodáva, že život a pohyb v meste ako aj jeho okolí je bezpečný. Zásahový tím ŠOP SR je však pripravený v prípade potreby okamžite zasiahnuť a funguje v pohotovostnom režime na celom území Slovenska.

Liptovský Mikuláš odvolal mimoriadnu situáciu

Mesto Liptovský Mikuláš odvolalo mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásilo 17. marca pre výskyt medveďa hnedého v obytných častiach. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Pripomenula, že medveď vošiel do mesta 17. marca napoludnie zo severnej strany, z oblasti Západných Tatier.

"Útočil na ulici Podtatranského a Československej brigády, následne sa presunul k blízkemu obchodnému centru. Cez štvorprúdovku na Rachmaninku prešiel na Nábrežie, kde zranil ďalšie osoby. Potom preplával rieku Váh, záchranné a bezpečnostné zložky ho následne vytlačili do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Odvtedy po ňom nepretržite až do eliminácie vo dne aj v noci pátralo niekoľko hliadok," uviedla.

Ďalšie medvede videli pri Prievidzi

Pri potulkách lesom je vysoká pravdepodobnosť, že natrafíme na nejakú divú zver. Na dvoch medveďov natrafil v lese fotograf Michal v okrese Prievidza. "Boli dvaja, jeden sa predvádzal a druhý sa schovával za kríkmi," uviedol Michal na sociálnej sieti.

Medveď v okrese Prievidza
Zobraziť galériu (6)
Medveď v okrese Prievidza  (Zdroj: Facebook/Michal Kališ Photography)
Druhý videný medveď v okrese Prievidza
Zobraziť galériu (6)
Druhý videný medveď v okrese Prievidza  (Zdroj: Facebook/Michal Kališ Photography)

Dvoch medveďov tiež objavil pán Peter za Kľačnom smerom na obec Vrícko. Na videu vidieť, ako si hľadajú potravu, pričom sa jeden z nich postavil aj na zadné nohy. "Keď si cestou z chalupy hľadíš do očí s vegetariánom," uviedol.

Medvede za Kľačnom smerom na obec Vrícko (Zdroj: Peter Popo Peniaško )

Viac o téme: MedvedeTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu