Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo sa to v TANAP-e deje? Po výrube dreva ďalší šokujúci nález! Chránené zviera našli so zlomenými väzmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TANAP)

LIPTOVSKÁ KOKAVA - Na brehu rieky Belá bol nájdený upytliačený živočích európskeho významu, v nastraženej pasci objavili bobra vodného. Informuje o tom Tatranský národná park (TANAP). Obhliadka ukázala, že šlo o dospelú samicu. Ako informuje TANAP, pred necelými tromi týždňami objavili upytliačenú vydru riečnu v nastraženej pasci.

Po obrovskom výrube dreva sa TANAP pasuje aj s ďalším problémom - pytliactvo. Ako na webe informuje národný park, na usmrtené chránené zviera natrafila dvojica dievčat počas sobotňajšej prechádzky so psom v katastri obce Liptovská Kokava. Tie nález ohlásili enviropolícii, ktorá spolu so zamestnancom Správy TANAP-u zaistila na mieste dôkazy. V okolí boli nastražené ešte ďalšie dve podomácky vyrobené pasce rovnakého typu.

„Je zarážajúce, že všetky pasce nájdené za posledné obdobie boli nastavené na obľúbených vychádzkových miestach, ktoré navštevujú rodiny s deťmi, často aj v sprievode psov,“ konštatuje zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová. Aj preto odporúča ľuďom pri prechádzke v tejto lokalite zvýšiť ostražitosť, keďže železné klepce predstavujú nebezpečenstvo nielen pre voľne žijúce zvieratá, ale aj pre psy a človeka.

Čo sa to v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TANAP)

Správa TANAP-u prijme ďalšie opatrenia

Väčšiu pozornosť bude okoliu rieky Belá v najbližších dňoch venovať aj samotná Správa TANAP-u. „Takéto správanie voči akémukoľvek živočíchovi je neakceptovateľné. Určite ako odborná organizácia ochrany prírody prijmeme ďalšie opatrenia, ešte viac zintenzívnime hliadky a predovšetkým sa budeme snažiť chytiť páchateľov priamo pri čine,“ konkretizuje ďalšie kroky Peter Dzurilla, právnik Správy TANAP-u. 

Podľa zoologičky išlo o klepce, ktoré boli zrejme nastražené ešte v jesennom období a preto budú popri hliadkovaní pátrať, či sa v okolí nenachádzajú aj ďalšie. „Aj napriek snahe našich zamestnancov nie je možné všetky odhaliť, v dôsledku čoho dochádza k takýmto negatívnym javom,“ dodáva Feriancová. Podľa jej slov práve v pasci rovnakého typu bol pri Belej v roku 2020 usmrtený pes.

Čo sa to v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TANAP)

V nastraženom klepci na brehu jedného z jej prítokov nedávno skončila i vydra riečna. Usmrtené zviera našli v katastrálnom území obce Vavrišovo v druhej polovici februára. V prípade bobra vodného došlo k usmrteniu v mieste jeho prirodzeného výskytu. Príčinou úhynu bol zlomený väz. Spoločenská hodnota tohto druhu európskeho významu je vyčíslená na 2 000 eur.

„Rozhodne nesúhlasíme s tým, aby populáciu akéhokoľvek živočícha niekto reguloval takýmto drastickým spôsobom. Aj preto budeme iniciovať rokovania s envirorezortom na túto tému,“ naznačil ďalšie kroky riaditeľ Správy TANAP-u Peter Olexa.

Viac o téme: PytliaciTANAPBobor vodný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu