Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál v centre sociálnych služieb: Fyzické útoky medzi klientmi, výpovede zamestancom a trestné oznámenia!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BZINCE POD JAVORINOU - Dlhoroční zamestnanci centra sociálnych služieb CSS - Domov Javorina otvorene porozprávali o podľa nich alarmujúcej situácii v zariadení, pričom poukázali na niekoľko závažných prípadov. Namiesto nápravy sa ale po medializácii, dočkali výpovedí. Tie mali dostať napriek tomu, že majú status oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Na celú situáciu reaguje aj Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom zariadenia.

Podľa odborovej organizácie ZO ECHOZ uniJA vyústili závažné problémy v zariadení sociálnych služieb CSS - Domov Javorina do medializácie prípadov, akými boli fyzické útoky medzi klientmi či katastrofálne preťažovanie zamestnancov. "Nedávny prípad klienta na vozíku, ktorý skončil po eskalácii jeho pokusu o opustenie priestorov zariadenia vo vyšetrovacej väzbe, kde malo prísť k jeho znásilneniu, zdôraznil alarmujúcu situáciu v tomto zariadení,“ uvádza sa v tlačovej správe odborárov. 

Zamestnanci a zástupcovia zamestnancov, ktorí odhalili problémy v reportáži TV Markíza, teraz údajne čelia neprimeraným represiám a výpovediam z pracovného pomeru. "Tieto kroky sú aj v rozpore so Zákonníkom práce, keďže nebol získaný ani súhlas odborovej organizácie a je opomínaný status oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý majú opatrovatelia pridelený,“ upozorňuje uniJA. Úrad na ochranu oznamovateľov už dokonca pozastavil účinnosť právneho úkonu výpovede

Zamestnanci upozornili na alarmujúcu situáciu

Inšpekcia v sociálnych veciach MPSVR SR ako aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím podľa odborárov v rámci svojich kontrol zistili dvojciferný počet pochybení, ktoré viedli aj k neodkladným opatreniam, no „ich opakované porušovanie poukazuje na ignorovanie zistení“. "Viacerí klienti podali trestné oznámenia pre podozrenie zo zločinu obmedzovania osobnej slobody. Odborová organizácia jednoznačne podporuje zamestnancov, ich zástupcov, ale aj prijímateľov sociálnych služieb v ich oprávnených požiadavkách,“ uvádza uniJA spoločne s celoeurópskou odborovou organizáciou UNI Europa.

Škandál v centre sociálnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto situácia podľa odborárov zdôrazňuje nevyhnutnosť konkrétnych opatrení na zlepšenie podmienok v sociálnych službách a zdôrazňuje potrebu ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti ako aj zástupcov zamestnancov proti represiám. Organizácia očakáva, že príslušné inštitúcie sa zasadia za urýchlené riešenie tejto závažnej problematiky.

Inšpekcia v sociálnych veciach zistila porušenia

Inšpekcia v sociálnych veciach začala dozor v Centre sociálnych služieb - Domov Javorina ešte v októbri minulého roka a v súčasnosti je platne ukončený. "Na základe vykonaného dozoru Inšpekcia v sociálnych veciach (ISV) zistila porušenia, a to, že poskytovateľ neposkytuje sociálnu službu na odbornej úrovni. Teda neposkytuje prijímateľov odborné činnosti, ktoré určuje platná právna úprava a neplní štandardy kvality v oblasti prevencie krízových situácií či ochrany klientov sociálnej služby pred zlým zaobchádzaním. Taktiež kvalifikačné požiadavky na vybraných zamestnancov a ich povinnosti a kompetencie nie sú v súlade s platnou právnou úpravou,“ uviedol pre Topky tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Konkrétne podľa inšpekcie poskytovateľ sociálnej služby neposkytuje ošetrovateľské činnosti odborne kvalifikovaným personálom, čím prijímateľov vystavuje ohrozeniu života alebo zdravia, neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. ISV najskôr ústne uložila poskytovateľovi povinnosť prijať neodkladné opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov, následne vydala rozhodnutie o povinnosti prijať neodkladné opatrenia na ich odstránenie - to znamená, aby odbornú činnosť, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť, poskytovali odborní zamestnanci alebo aby zabezpečil ošetrovateľskú starostlivosť prostredníctvom inej osoby.

CSS - Domov Javorina
Zobraziť galériu (4)
CSS - Domov Javorina  (Zdroj: employment.gov.sk)

„Inšpekcia v sociálnych veciach po kontrole plnenia vydaného neodkladného opatrenia v tomto zariadení zistila, že poskytovateľ napriek dostatočnému časovému priestoru v požadovanom rozsahu neprijal opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov, keď ošetrovateľské úkony v zariadení aj naďalej vykonávajú zamestnanci bez požadovanej kvalifikácie,“ dodáva Ministerstvo práce. Vzhľadom na tieto skutočnosti ISV začala konanie o uložení pokuty na neplnenie neodkladného opatrenia.

Reakcia Trenčianského samosprávneho kraja

Podľa zriaďovateľa, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj, sa tvrdenia, ktoré uvádza odborová organizácia, nezakladajú na pravde a veľmi skreslene a subjektívne uvádzajú informácie, ktoré poškodzujú dobré meno organizácie. "CSS-DOMOV JAVORINA je zariadenie sociálnych služieb, ktoré poskytuje pobytové sociálne služby mentálne a duševne chorým občanom. Je vyhľadávaným zariadením s kapacitou 47 klientov a splneným personálnym normatívom," uvádza TSK. 

"Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ tohto zariadenia intenzívne komunikuje s jeho vedením, o kontrolách zo strany Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Inšpektorátu práce Trenčín, ako aj o ich výsledkoch, bol upovedomený. S úrovňou objektivity medializovaných informácií, ako aj odvysielaného materiálu vo vysielaní komerčnej televízie sa však župa nestotožňuje, takýmto spôsobom vyvíjaným mediálnym nátlakom, ako pravdepodobnou pracovnou metódou danej odborovej organizácie, sa nedá ovplyvniť a počká si na konečné závery nezávislých inštitúcií," doplnila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková. 

Trenčiansky samosprávny kraj
Zobraziť galériu (4)
Trenčiansky samosprávny kraj  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Vyššie územné celky museli prevziať v zmysle platnej legislatívy starostlivosť práve o osoby s mentálnym a duševným postihnutím. O takýchto občanov nie je záujem v bežných zariadeniach pre seniorov, aj keby tam mohli byť umiestňovaní. "Nikto ich tam nechce, nakoľko často svojim správaním narúšajú chod bežných zariadení. Preto aj v špecializovaných zariadeniach a domovoch sociálnych služieb musia pracovať zamestnanci, ktorí dokážu ovládať svoje správanie a zachovať profesionalitu," dodala hovorkyňa.

Trestné oznámenie na zamestnancov

Pokojnú situáciu podľa zriaďovateľa v zariadení narušilo pár zamestnancov, ktorí si neplnili svoje pracovné povinnosti a namiesto toho, aby si uvedomili svoje pochybenia, rozvírili mediálny boj. "Zamestnanci a zástupcovia zamestnancov problémy v zariadení neodhalili, ale ich eskalovali a profesionálne nezvládli. Závažne porušili pracovnú disciplínu, ako aj etický kódex zamestnanca, neplnili si pracovné povinnosti, zanedbávali starostlivosť o klientov, ktorých si v „chúlostivých“ situáciách zaznamenávali na mobilné telefóny a tieto záznamy následne poskytli médiám," informuje tlačový odbor TSK. 

Štatutár zariadenia, ale aj rodinní príslušníci klienta preto podali trestné oznámenie a v tejto veci konajú orgány činné v trestnom konaní. "Aby situáciu vyhrotili, začali sa skrývať za odborovú organizáciu, ktorej sú predstaviteľmi. Spomínaní zamestnanci získali statusy oznamovateľov protispoločenskej činnosti až po daní výpovede zo strany zamestnávateľa a ich riešení v súlade so Zákonníkom práce." 

V zariadení má byť po odchode zamestnancov, ktorí vystupovali v medializovanej reportáži, na PN pokojná atmosféra. "V žiadnom prípade nie je pravda, že narastajú incidenty. O klientov je postarané, čo potvrdzujú aj ich príbuzní." Odbor komunikácie sa ďalej vyjadril aj k prípadu klienta, ktorý skončil vo vyšetrovacej väzbe. Ten sa podľa nich vracal z vychádzok pod vplyvom alkoholu, prinášal do zariadenia alkohol, následne ničil majetok zariadenia a vyhrážal sa personálu zabitím. Policajná hliadka spolu s RZP boli k tomuto klientovi privolané až 3x, do väzby bol vzatý až keď sa jeho správanie zopakovalo tretíkrát, čo malo za následok obmedzenie jeho práv príslušníkmi polície.

Zo strany CSS Domov Javorina boli tiež podané žaloby voči rozhodnutiam Úradu na ochranu oznamovateľov z dôvodu pozastavenia výpovedí dotknutých zamestnancov. Ďalej boli podané podnety protestu prokurátora kvôli tvrdeniam vo výpovediach, ktoré sa nezakladajú na pravde. "Taktiež bol podaný na podnet protestu prokurátora aj problém týkajúci sa neodkladného opatrenia uloženého zo strany Inšpekcie v sociálnych veciach MPSVR SR. Ten sa týkal uloženia pokuty za správny delikt, pri ktorom je zrejmé, že si MPSVR SR uvedomuje daný problém v legislatíve."

Viac o téme: Trenčiansky samosprávny krajCSS - Domov JavorinaZO ECHOZ uniJA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu