Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka sa pustila do Fica: Testuje limity demokracie! V TOMTO prípade by mala zakročiť Únia

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku "limity demokracie". Robí to snahou o zmenu Trestného zákona, útokmi na Ústavný súd a tlakom na médiá a mimovládne organizácie, povedala prezidentka v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) zverejnenom v nedeľu.

Čaputová kritizovala Fica za to, že podľa nej oslabuje na Slovensku právny štát a obracia sa k Rusku. "Slovensko je v týchto dňoch často prirovnávané k Maďarsku a vyzerá to, že (Ficova) vláda sa Maďarskom nejako inšpirovala," uviedla prezidentka.

archívne video 

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, obracia sa na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zároveň sa vyjadrila aj k nedávnemu stretnutiu slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku. Podľa Čaputovej toto stretnutie Slovensko nepriblížilo k mieru, naopak, ešte viac ho vzdialilo od svojich partnerov a spojencov.

Prezidentka okrem toho vyjadrila znepokojenie nad Ficovou domácou politikou, ktorá by podľa nej mohla viesť k podobným sporom ohľadom právneho štátu s Bruselom, aké malo i Poľsko a Maďarsko. FT tieto obavy prezidentky spája najmä s nedávnou novelou Trestného zákona, ktorá ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje tresty za korupciu a iné zločiny.

Ak príde k vážnemu porušeniu právneho štátu, mala by byť uplatnená podmienenosť financovania z EÚ

"Rovnako ako pri všetkých ostatných krajinách EÚ, ak príde k vážnemu porušeniu právneho štátu na Slovensku, mala by byť uplatnená podmienenosť financovania z EÚ," cituje FT Čaputovú. Prezidentka poslala novelu Trestného zákona v polovici februára na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý pozastavil niektoré jej časti. Fico následne vyzval na odstúpenie predsedu Ústavného súdu pre únik informácií médiám a uviedol, že by ho mal odvolať budúci prezident.

Takéto vyjadrenia však Čaputová považuje za "absolútne neprijateľné a nezodpovedné", pretože podľa nej spochybňujú nezávislosť Ústavného súdu. "Myslím si, že sú tu testované limity demokracie," upozornila.

Viac o téme: FinancovanieEurofondyPrávny štátSlovenskoEurópska úniaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu