Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podmienky návštevy kín sa nesprísňujú, upozornila Komisia na ochranu maloletých

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vyhláška Ministerstva kultúry (MK) SR o jednotnom systéme označovania (JSO) nestanovuje neprípustnosť filmov v kinách ani nesprísňuje pravidlá pre ich návštevy. Poukázala na to Komisia na ochranu maloletých. Informovali o tom z Rady pre mediálne služby.

"Vyhláška o JSO, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2024, neustanovuje žiadne kritéria neprístupnosti komunikátov, či už ide o filmy v kinách, programy v televízií alebo napríklad DVD v obchodoch, neustanovuje neprístupnosť k filmom v kinách a nesprísňuje žiadne pravidlá návštevnosti kín," vysvetlila predsedníčka Komisie na ochranu maloletých Slavomíra Salajová. Dodala, že samotné podmienky prístupnosti respektíve neprístupnosti k svojim službám sa môže rozhodnúť ustanoviť vo svojom prevádzkovom poriadku priamo prevádzkovateľ kina.

Podmienky návštevy kín sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ozrejmila, že najpodstatnejšou zmenou v právnej úprave je zavedenie obsahových deskriptorov, ktoré vypovedajú o prítomnosti typu potenciálne škodlivého obsahu. "Povinným osobám pribudla povinnosť označovať komunikáty nielen vekovou nevhodnosťou, ale aj obsahovým deskriptorom (násilie, diskriminácia, strach, závislosť, sex, vulgarizmy a nahota)," spresnila.

Salajová zároveň dodala, že podmienky pre obmedzenie prístupu k audiovizuálnemu dielu, zvukovému záznamu umeleckého výkonu a multimediálnemu dielu upravuje zákon o audiovízií. "Obmedzenie prístupu sa týka audiovizuálneho diela určeného len dospelým. Takéto dielo možno rozširovať alebo sprístupňovať verejnosti iba spôsobom, ktorý vylúči prístup maloletých k takémuto dielu," priblížila.Komisia na ochranu maloletých je od roku 2022 zriadená zákonom ako osobitný orgán koregulácie pre oblasť ochrany maloletých pri uplatňovaní jednotného systému označovania a iného akceptovaného systému označovania. Je oprávnená vykonávať dohľad aj nad uvedenou povinnosťou zavedenou audiovizuálnym zákonom, ktorá sa netýka JSO.

Viac o téme: PodmienkyKináKomisia na ochranu maloletých
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu