Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Našich susedov zasiahlo zemetrasenie: Otrasy bolo cítiť až na Slovensku

(Zdroj: Topky)

BRATISLAVA/PRAHA - Dnes dopoludnia zasiahlo Českú republiku zemetrasenie s magnitúdou 3,9. Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku.

K zemetraseniu došlo dnes v doobedňajších hodinách približne o 11:41 h. Upozornil na to portál imeteo.sk s odvolaním sa na Európske stredomorské seizmologické stredisko. Podľa dostupných informácií išlo o plytké zemetrasenie, ktorého hypocentrum sa nachádzalo v 18 km hĺbke.

archívne video

V obci Baškovce búrajú prvý zničený dom po zemetrasení (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Epicentrum tohto zemetrasenia zaznamenali 59 kilometrov juhovýchodne od Plzne a 12 kilometrov severovýchodne od mesta Blatná. Otrasy cítilo množstvo obyvateľov, ktorý žijú v blízkosti týchto miest. Podľa ľudí mali byť pomerne silné avšak krátke. „Roztriasol sa celý panelák, dunelo to ako keby prechádzali tanky – byt na prvom poschodí. Ľudia na treťom poschodí pociťovali chvenie stien, nábytku,“ poznamenal jeden z obyvateľov, ktorý sa nachádza 9 km od epicentra.

Otrasy však cítili aj ďalej. „Zvláštne hučanie v okolí (najprv som myslela, že okolo ide väčšia technika) a začalo drnčať sklo v oknách (staršie okná), dva psy začali zbesilo štekať, mohlo to trvať tak 5 sekúnd,“ poznamenala obyvateľka obce, ktorá je vzdialená až 84 km od epicentra.

Viac o téme: ČeskoZemetrasenie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu