Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie zasiahlo oblasť Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POdGORICA - Zemetrasenie s magnitúdou 5,4 postihlo vo štvrtok nadránom pohraničnú oblasť medzi Čiernou Horou a Bosnou a Hercegovinou, uviedla geologická služba USA (USGS). Otrasy bolo cítiť aj v Chorvátsku. Píše o tom agentúra AFP.

Epicentrum zemetrasenia bolo približne 30 kilometrov od mesta Nikšič na západe Čiernej Hory a vo vzdialenosti 25 kilometrov od bosnianskeho mesta Bileča. Seizmografy chorvátskej seizmologickej služby zaznamenali silné zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Zemetrasenie bolo cítiť v celej Dalmácii, najmä v oblasti Dubrovníka, no správy prišli aj zo Splitu a Šibeniku, informovali miestne médiá. Informácie o prípadných škodách či obetiach neboli bezprostredne známe.                 

archívne video

Majiteľka zbúraného domu v Baškovciach vyjadrila svoje pocity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Zemetrasenie bolo v hĺbke zhruba 7,6 kilometrov a cítili ho aj vo viac než 200 kilometrov vzdialenom bosnianskom hlavnom meste Sarajevo. Balkán je vo všeobecnosti územím s vysokou seizmickou aktivitou a častým výskytom zemetrasení, píše AFP. Rovnaký región postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,7 aj v apríli 2022. V bosnianskom meste Stolac vtedy prišla o život jedna osoba a viacero ďalších utrpelo zranenia.

V decembri 2020 postihlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 strednú časť Chorvátska, pričom zahynulo sedem ľudí a došlo k zničeniu stoviek domov a budov. V marci toho istého roka postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,3 chorvátske hlavné mesto Záhreb a spôsobilo rozsiahle škody. V Albánsku, ktoré hraničí s Čiernou Horou, prišlo po zemetrasení s magnitúdou 6,4 v roku 2019 o život viac než 50 ľudí a ďalšie tisíce prišli o svoje domovy.

 

Viac o téme: Zemetrasenie Bosna a HercegovinaČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu