Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pellegrini a Demetriosová debatovali o cyperskej otázke aj o výzvach pre Európsku úniu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho prijala v pondelok na pôde Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky jej predsedníčka Annita Demetriosová, ktorá sa poďakovala za prítomnosť slovenských vojakov v mierovej misii OSN na Cypre. Diskutovali aj o výzvach, ktorým čelí EÚ. Pellegrini zároveň deklaroval snahu Slovenska aj naďalej prispievať k mierovej misii.

archívne video

Naša krajina nevyšle slovenských vojakov na Ukrajinu, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Demetriosová ocenila, že Slovensko podporuje riešenie cyperskej otázky. Obaja podľa nej uznávajú nevyhnutnosť nastolenia mieru, a to nielen na Cypre. Pellegrini zdôraznil, že aj v prípade Cypru drží SR líniu v tom, že nikdy neuzná odtrhnutie územia jednostranným rozhodnutím napríklad etnickej skupiny či zabratím územia vojenskou cestou. "Slovensko neuznáva riešenie tohto konfliktu ako riešenie dvoch štátov, ktoré by mali vzniknúť, pretože šlo o inváziu vtedajšieho Turecka na severnú časť Cypru," uviedol.

So šéfkou cyperského parlamentu našli podľa Pellegriniho zhodu na riešení európskych záležitostí, napríklad problému migrácie. "Cyprus je priamo zasiahnutý migračnými tokmi," povedal a doplnil, že Demetriosová trvá na riešení migrácie iným spôsobom, napríklad vytvorením tzv. hotspotov ešte na území, kde migrácia vzniká, a to mimo územia EÚ.

Otvorila aj diskusiu o práve veta členských krajín EÚ. "Aj v tomto sme sa zhodli. Aj Cyprus ako malá krajina deklaroval, že nebude nikdy súhlasiť s oslabovaním pozícií aj malých členských krajín pri rozhodovaní o vážnych veciach," zdôraznil šéf NR SR s tým, že tak by sa stratila potreba hľadať konsenzus.

Pellegrini a Demetriosová sa dotkli aj témy blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu. Podľa Pellegriniho treba hovoriť o úspešnom príbehu rozvoja Slovenska za posledných 20 rokov, počas ktorých je krajina členom EÚ. Pripomenul, že dôvera Slovákov v EÚ klesá. EÚ nie je podľa šéfa NR SR schopná vyslať signál občanom, že ich vie ochrániť a že je schopná ochrániť vonkajšie hranice. Pellegrini zdôraznil potrebu presadzovať v eurovoľbách štandardné politické strany, "aby sme sa vyhli tomu, že sa Európa rozrastie o nejaké silné extrémistické strany, pretože si myslím, že to nie je dobré pre budúcnosť EÚ".

Viac o téme: CyprusPeter PellegriniEurópska úniaAnnita Demetriosová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu