Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Fico k 2. výročiu vojny na Ukrajine: Nemá vojenské riešenie! S jej vstupom do NATO nesúhlasí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Zdôraznil takisto, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu bol porušením medzinárodného práva. Apeloval na mier, naďalej odmieta aj vojenskú pomoc Ukrajine. Uviedol to v sobotu v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Robert Fico sa vyjadruje k druhému výročiu vojny na Ukrajine (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia, môže niekto poraziť v konvenčnej vojne," podotkol premiér. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli. Tvrdí tiež, že kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá.

Premiér trvá na tom, že vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie

"Je naivné sa domnievať, že jadrovú veľmoc, ako je Ruská federácia, môže niekto poraziť v konvenčnej vojne," podotkol premiér. Skonštatoval, že na Ukrajine boje zamrzli. Tvrdí tiež, že kým sa Slovania zabíjajú, západ sa prizerá.

Podotkol, že Európska únia by sa mala prestať pozerať na USA a začať apelovať na hľadanie riešenia. Chce, aby sa hľadala dohoda tak, aby sa na jednej strane rešpektovali požiadavky Ukrajiny a na druhej by sa dali bezpečnostné záruky Rusku. "Tlačme obidve bojujúce strany - aj Ukrajinu, aj Rusko - do prímeria," uviedol s tým, že konflikt nemôže viac eskalovať. V tejto súvislosti zdôraznil svoj nesúhlas so vstupom Ukrajiny do NATO.

Premiér pozval na Slovensko aj ukrajinského premiéra Šmyhaľa

Avizoval tiež, že na výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach plánujú rokovať o urýchlení zapojenia cudzincov v slovenskom priemysle. Premiér podľa vlastných slov pozval na Slovensko aj ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Chce s ním a ukrajinskou vládou rokovať o civilnej spolupráci, napríklad pri železničnej doprave a obnove hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Rovnako tu vidí priestor na diskusiu o tom, ako pomôcť odídencom z Ukrajiny aj tým, že ich budeme efektívnejšie zapájať na slovenskom trhu práce.

Slovensko vyjadruje solidaritu so všetkými obeťami vojenskej invázie

Slovensko chce aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc Ukrajine. Podporí aj zapojenie slovenských subjektov do jej obnovy. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti druhého výročia začiatku vojny na Ukrajine.

"Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú, v medzinárodne uznaných hraniciach s perspektívou v Európskej únii po splnení všetkých kritérií stanovených pre všetky kandidátske krajiny. Nášmu susedovi chceme aj naďalej poskytovať materiálnu, humanitárnu a rozvojovú pomoc a podporíme zapojenie slovenských subjektov do obnovy Ukrajiny," uviedol minister.

archívne video 

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podotkol, že SR apeluje na čo najskoršie začatie mierových rokovaní. "Preto podporujeme mierové aktivity vrátane iniciatívy prezidenta Ukrajiny vedúce k tomuto cieľu," ozrejmil. Slovensko je podľa jeho slov pripravené konštruktívne sa zapojiť do procesov na medzinárodnej scéne, ktoré môžu prispieť k ukončeniu tejto vojny.

"Pre SR je aj naďalej dôležité, aby bol budúci mier pre Ukrajinu komplexný, spravodlivý, trvalý a plne v súlade s kľúčovými princípmi Charty OSN. Iba taký prispeje k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti," skonštatoval. Dodal, že Slovensko vyjadruje solidaritu so všetkými obeťami vojenskej invázie

Viac o téme: PomocSlovenskoUkrajinaJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu