Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalší významný krok pre našu armádu: Slovensko spustilo výrobu obrnených vozidiel 8x8!

Obrnené vozidlo Patria BOV 8x8 Zobraziť galériu (2)
Obrnené vozidlo Patria BOV 8x8 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

TISOVEC - Slovensko úspešne spustilo lokálnu výrobu fínskych obrnených vozidiel 8x8 Patria AMV XP. Medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel v hodnote 447 miliónov eur uzavrelo Ministerstvo obrany SR s Fínskom ešte v roku 2022. Nové vozidlá majú byť základom pri plnení spojeneckých záväzkov na vytvorenie ťažkej mechanizovanej brigády.

Prvých niekoľko vozidiel 8x8 Patria v konfigurácii s vežou Turra-30 a 30 mm kanónom vyrobili vo Fínsku. Zaúčať sa pri tom mali slovenskí zamestnanci. Po ôsmom dodanom vozidle sa podľa zmluvy výroba presúva na Slovensko. O začiatku výroby informovala spoločnosť CSM industry v Tisovci.

"S nadšením oznamujeme úspešný transfer technológie bojového obrneného vozidla Patria 8x8 AMV v CSM Industry Tisovec pre slovenské ozbrojené sily od našich partnerov Patria Finland a výrobu prvých slovenských obrnených vozidiel,“ informovala firma na LinkedIn.

Ďalší významný krok pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Linkedin/CSM Industry)

Profitovať má z dohody až 40 slovenských firiem

Za techniku vrátane logistiky, infraštruktúry a munície Slovensko zaplatilo celkom 447 miliónov eur. Prvé vozidlo si slovenské ozbrojené sily prevzali v septembri minulého roka. Bývalý Minister Jaroslav Naď deklaroval pri podpise zmluvy vyše 40-percentné zapojenie slovenského obranného priemyslu. "Viac ako 40 slovenských spoločností bude profitovať z tejto zákazky," uviedol.

Slovensko uzavrelo s Fínskom dohodu na nákup bojových obrnených vozidiel 8X8 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

Ako informuje portál armyrecognition, vďaka modulárnej balistickej ochrane a potenciálu pre systémy aktívnej obrany, poskytujú vozidla Patria AMV XP vysokú schopnosť prežitia na bojisku. Vyznačujú sa plným nezávislým hydropneumatickým systémom odpruženia a robustnou konštrukciou podvozku, ktorá umožňuje vysokorýchlostnú jazdu v teréne a manévrovateľnosť. Jeho vysoká nosnosť a modulárny dizajn umožňujú efektívnu prepravu vybavenia, munície a personálu, uspokojujúc rôzne požiadavky misií bez výrazných úprav základných systémov vozidla.

Viac o téme: TisovecPatria 8x8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu