Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko chce prehlbovať spoluprácu s Holandskom v oblasti kultúry

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská republika a Holandské kráľovstvo majú záujem na prehlbovaní spolupráce v oblasti kultúry. Na utorkovom stretnutí na pôde rezortu kultúry sa na tom zhodli ministerka kultúry Martina Šimkovičová a holandská veľvyslankyňa Gabriella Sancisiová. Informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská.

"Kultúra každej krajiny je špecifická, ale v rámci bilaterálnej spolupráce sa vždy nájdu prieniky tak, aby bola obojstranne prospešná," uviedla ministerka. Chce urobiť maximum pre pozitívnu prezentáciu slovenských hradov a zámkov v zahraničí. Rovnako chce dať dôraz na slovenský folklór. 

archívne video

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová - Konferencia UNESCO WCCAE 2024 (Zdroj: YouTube/ UNESCO WCCAE 2024)

Holandská veľvyslankyňa ocenila rozmanitosť slovenskej kultúry a zároveň úctu Slovenska k tradíciám. "Osobitne by som dala dôraz na tanec," povedala s odkazom na Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) a Lúčnicu.

Obe strany sa tiež zhodli na záujme spolupracovať v širšej miere v oblasti knižníc. Predovšetkým by malo ísť o Slovenskú národnú knižnicu a Royal Library v Holandsku. V rámci stretnutia sa dotkli aj témy festivalu ukrajinskej kultúry, ktorý by sa mal uskutočniť v Bratislave. Ministerka kultúry v tejto súvislosti uviedla, že by ocenila, ak by svoju tradičnú kultúru predstavilo v Bratislave aj Holandské kráľovstvo.

Viac o téme: KultúraSpoluprácaHolandskoMartina ŠimkovičováPetra Bačinská.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu