Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vrchný súd v Londýne rozhodol o výstavbe cestného tunela v okolí Stonehenge

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vrchný súd v Londýne v pondelok rozhodol, že výstavba cestného tunela neďaleko prehistorickej lokality Stonehenge v anglickom grófstve Wiltshire môže pokračovať. Nevyhovel skupine aktivistov, ktorá žiadala jej zastavenie.

Skupina Stonehenge World Heritage Site, ktorej členmi sú archeológovia a aktivisti, v roku 2021 uspela a Vrchný súd plány na výstavbu tunela zamietol pre možný vplyv stavby na životné prostredie. Britská vláda však výstavbu opätovne schválila vlani v júli. Aktivisti sa preto v decembri opäť obrátili na súd. Tvrdia, že výstavba môže trvalo a nezvratne poškodiť Stonehenge, ktorá je zapísaná aj v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Sudca David Holgate v pondelok ich tvrdenia odmietol. Ministri vlády sa podľa neho oprávnene sústredili na relevantné opatrenia a dôkazy aktivistov neposkytujú právny základ na ich oslabenie. Pred budovou Vrchného súdu v Londýne sa zhromaždili demonštranti i druidi, ktorí každoročne v Stonehenge slávia letný slnovrat.

Štátna spoločnosť National Highways uviedla, že výstavbou tunela chce znížiť intenzitu dopravy a skrátiť cestu A303 vedúcu z Londýna do juhozápadného Anglicka.Monument tzv. megalitickej kultúry postavili pôvodní obyvatelia Británie niekedy medzi rokmi 3000-2000 pred n.l. V roku 1986 ho zapísali do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Viac o téme: VýstavbaTunelSúd Stonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu