Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Úplný koniec českých staníc na Slovensku?! O diskusiu vraj nie je záujem: S TÝMTO sa diváci môžu rozlúčiť

(Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA/PRAHA - Správa o konci stanice ČT Sport v ponuke slovenských operátorov vyvolala dohady o možnom úplnom ukončení vysielania českých staníc na Slovensku. Téme už sa venoval Protimonopolný úrad SR a najnovšie sa k celej situácii vyjadrila aj Telekomunikačná únia SR, ktorá preferuje diskusiu za okrúhlym stolom. Zainteresované strany ale podľa nej zatiaľ nemajú záujem vysvetľovať svoje postoje a uvoľňovať napätie.

Námietky voči obsahu vysielania určitých českých TV staníc na Slovensku už v minulosti iniciovali najväčší slovenskí komerční vysielatelia. Tí v rámci retransmisie vysielania dotknutých českých TV staníc požadovali od operátorov obmedzenie konkrétnych titulov (napríklad filmov a seriálov), ku ktorým majú nadobudnuté výhradné licenčné práva pre územie SR. 

K vypínaniu niektorým českých programov pristúpil ako prvý operátor Orange a neskôr sa pridali aj ďalší. Z tohto dôvodu už pred rokmi TV Nova u nás nahradila svoj hlavný kanál a vymenila ho za Novu International. Prima u nás vysiela stanicu Prima Plus s redukovaným obsahom.

Stanovisko Protimonopolného úradu

Témou sa zaoberal aj Protimonopolný úrad SR, ktorý ale pri prešetrovaní porušenie zákona nezistil. Prešetrovanie podľa úradu ukázalo, že nie je možné vylúčiť kolíziu licenčných práv udelených slovenským vysielateľom s licenčnými právami udelenými k určitým titulom vysielaným na dotknutých českých TV staniciach, no o tej otázke podľa PMÚ môže rozhodnúť iba súd.

Skonštatoval tiež, že ukončenie celého vysielania zahraničnej TV stanice nie je žiadúce a nemôže byť voči operátorom ani vynucované. "Vypnutie konkrétneho autorsky chráneného diela je technickou, právnou a ekonomickou otázkou a ukončenie vysielania en bloc z dôvodu ochrany autorských práv sa tak javí ako neprimerané a neodôvodnené. Úplné ukončenie distribúcie určitej českej TV stanice tak znižuje možnosť výberu pre spotrebiteľa,“ uviedol PMÚ.

Stanovisko Telekomunikačnej únie Slovenskej republiky

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky (TÚSR) víta závery Protimonopolného úradu v súvislosti s prešetrovaním šírenia českých TV staníc na území Slovenskej republiky. "Tieto závery otvárajú možnosť ponechať v nejakej podobe šírenie obľúbených českých TV staníc na Slovensku,“ uviedol hovorca TÚSR Roman Vavro.

Telekomunikačná únia sa podľa neho už v minulom roku obrátila na Radu pre mediálne služby (RpMS) a v neformálnej diskusii dospeli k záveru, že v súčasnosti žiadna zákonná povinnosť ani rozhodnutie kompetentného orgánu nebráni, aby operátori šírili na území Slovenskej republiky české televízne programy.

RpMS už v minulom roku deklarovala, že je v prípade záujmu všetkých relevantných inštitúcií a zástupcov dotknutých subjektov ochotná zorganizovať okrúhly stôl a v prípade potreby vstúpiť do procesu riešenia vzniknutej situácie z pozície mediátora.

"TÚSR oslovila Asociáciu prevádzkovateľov káblových televízií a počas neformálnej komunikácie dospeli k zhode, že zorganizovanie okrúhleho stola prispeje k vysvetleniu postojov, nejasností a k uvoľneniu napätia. Okrúhly stôl sa v dôsledku nezáujmu zainteresovaných strán zatiaľ nekonal, čo je podľa názoru TÚSR určite škoda,“ uzavrel Vavro.

ČT Sport u nás zrejme končí

Česká televízia v týchto dňoch poslala slovenským operátorom list s výzvou, aby zo svojej programovej ponuky okamžite vyradili stanicu ČT Sport. Informoval o tom operátor UPC. Keďže výzvu poslal priamo vysielateľ, operátori sú zo zákona povinní zo svojej ponuky túto stanicu bezodkladne odstrániť. ČT tiež naznačuje, že na základe autorského zákona môže žiadať náhradu škody.

Viac o téme: České programyTelekomunikačná únia SRProtimonopolný úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu