Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SaS kritizuje koaličné návrhy legislatívnych zmien v oblasti kultúry

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná SaS kritizuje návrhy legislatívnych zmien v oblasti kultúry z dielne koaličných poslancov Národnej rady (NR) SR. Považuje ich za neodborné a nekultúrne. Namieta aj chýbajúci štandardný legislatívny proces. Uviedli to poslanci parlamentu zo SaS Branislav Gröhling, Ondrej Dostál a člen strany René Parák na piatkovej tlačovej konferencii.

Strana nesúhlasí s navrhovanými zmenami vo verejnoprávnych fondoch. "Neopodstatnené posilňovanie dozorných rád je len predvojom ďalších účelových zmien, ktoré budú smerovať k hľadaniu akýchkoľvek zámienok k mocenskému a politickému ovládnutiu týchto inštitúcií," poznamenal Parák. 

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Cynizmus Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS zároveň považuje za neakceptovateľné, aby sa zmeny realizovali iba na základe poslaneckých návrhov. "Chýba tam základný štandardný medzirezortný pripomienkovací proces, analýzy, diskusie s odbornou verejnosťou, nehovoriac o tom, že sa nikto nebavil ani s predstaviteľmi samotných fondov. Navyše, vzniká tu priestor na prepašovanie ďalších pozmeňovacích návrhov," dodal Parák. 

Ako neprijateľný strana označila aj návrh novely zákona o múzeách a o galériách

Nesúhlasí s avizovanou úpravou procesu výberu šéfov galérií a múzeí. "Zrušenie verejného vypočutia pri výberových konaniach sú dôkazom snahy o rýchle dosadenie vlastných ľudí," skonštatoval Parák.

Štyri koaličné poslanecké návrhy posunul parlament tento týždeň do druhého čítania. Hovoria o úprave procesu výberu šéfov galérií a múzeí, zvýšení počtu členov dozorných komisií Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu, ako aj predĺžení lehoty na uplatnenie predkupného práva štátu na kúpu národnej kultúrnej pamiatky.

Viac o téme: NávrhyLegislatívaKultúraSaSOndrej DostálBranislav GröhlingRené Parák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu