Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ústavný súd odmieta spochybňovanie nezávislosti a nestrannosti súdu a jeho sudcov

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v poslednom období zaznamenal viaceré bezprecedentné vyjadrenia predstaviteľov verejnej moci, "ktorými je bez akéhokoľvek reálneho základu spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu a jeho sudcov". Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

"Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých sa na Ústavnom súde koná, alebo o veciach, ktoré na Ústavný súd budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým," uviedla. ÚS deklaroval, že sa nielen svojou rozhodovacou činnosťou, ale aj komunikáciou svojich rozhodnutí a postupov snaží vštepovať všetkým adresátom rozhodnutí dôveru v inštitúcie a v ich rozhodovanie, a to isté očakáva aj od ostatných orgánov verejnej moci alebo osôb, ktoré formujú verejnú mienku.

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Zobraziť galériu (2)
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach  (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

"Nezávislosť ústavného súdnictva je od počiatku rešpektovaná ako jeho výsostné ústavné prerogatívum a základný pilier jeho existencie. Je to hodnota, z ktorej Ústavný súd súčasne čerpá svoju legitimitu nielen smerom k iným ústavným orgánom, ale aj k adresátom právnych noriem vo všeobecnosti," uviedla Ferencová.

ÚS od všetkých aktérov politického priestoru nástojčivo žiada, aby s verejnosťou komunikovali takým uvážlivým spôsobom, ktorý nebude bez dôvodu vystavovať neprimeraným rizikám jeho systémovú inštitucionálnu nezávislosť ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nebude ho nenáležite vťahovať do otvoreného politického súboja.

Viac o téme: SudcoviaNezávislosťÚstavný súdNestrannosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu