Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci odmietli opozičný návrh hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa nezavedie hmotná zodpovednosť verejných činiteľov. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci predložený skupinou poslancov z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí.

archívne video 

Koalícii je v záujme vlastnej beztrestnosti jedno, aké budú obete novely, uviedli poslanci z PS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poslanci chceli zaviesť funkčný mechanizmus "trestania" prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Rozsah zodpovednosti verejného činiteľa mal byť podľa návrhu koncipovaný nielen na základe úmyselného konania, ale aj nedbanlivostného konania. Za jediný možný dôvod vyvinenia sa, tzv. exkulpácie, navrhovali poslanci prípad, keď verejný funkcionár preukáže, že konal spôsobom, ktorý viedol k vzniku škody, "pretože všeobecne záväzný právny predpis alebo rozhodnutie vydané na jeho základe mu ukladali povinnosť konať takýmto spôsobom".

Poslanci odmietli aj návrh novely zákona o pobyte cudzincov

Novou legislatívou sa mal definovať pojem verejný činiteľ. Uplatniť nárok na náhradu škody mohol podľa návrhu štát alebo územná samospráva. Podmienkou malo byť právoplatné rozhodnutie o porušení povinnosti pri nakladaní a správe majetku. Iniciovať konanie malo byť z úradnej povinnosti, pričom v mene štátu alebo územnej samosprávy by konal generálny prokurátor. Poslanci odmietli aj návrh novely zákona o pobyte cudzincov. Návrh sa týka zrušenia povinnosti pre policajtov vydávať potvrdenia o zotrvaní na území SR migrantom, u ktorých existuje prekážka v administratívnom vyhostení. Zákon chceli poslanci upraviť tak, ako to navrhovali ešte pred parlamentnými voľbami.

Viac o téme: PoslanciOpozíciaParlamentHmotná zodpovednosť verejných činiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu