Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlé správy pre Slovákov: Po potravinách výrazne stúpajú ceny drogérie! Najvýraznejšie zdraženie je pri TOMTO produkte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Inflácia nám naďalej výrazne ovplyvňuje životy, a aj keď už klesla, naďalej ceny niektorých potravín a tovarov stúpajú. Po potravinách sa tak deje aj napríklad v prípade drogérie. Na vrchole rastu cien však v súčasnosti je tovar, ktorý využívame najmä v lete. Aká je jeho cena?

V súčasnosti Slováci najviac peňazí z rodinného rozpočtu míňajú na potraviny či bývanie a akýkoľvek nárast cien spotrebného tovaru vnímajú veľmi citlivo. Po potravinách, ktoré, ako sa zdá, už v mnohých prípadoch dosiahli vrchol cien, však začínajú stúpať ceny drogérie. Donedávna rebríčkom najvýraznejšieho zdraženia drogistického tovaru kráľovala zubná pasta, ktorú používa bezpochyby každá domácnosť. Pasty zdraželi v priemere o 40 centov na 2,7 eura. 

Archívne VIDEO Inflácia podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra v budúcom roku klesne na 2.5 %

Inflácia podľa guvernéra NBS Petra Kažimíra v budúcom roku klesne na 2.5 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Okrem toho išli výrazne hore aj ceny detských plienok, ktoré zas zaboleli peňaženky rodín s malými deťmi. Tie v priemere zdraželi o necelého pol eura na 15,3 eura. V súčasnosti však na vrchole rebríčka je opaľovací krém, ktorý využívame v lete. Tie prešli cenovým šokom a zdraželi v priemere o 1,2 eura na takmer 10 eur. Okrem opaľovacích krémov stúpli ceny aj farieb a lakov na vlasy, ktoré medziročne zdraželi v priemere o 50 centov na 4,5 eura. O rovankú čiastku zdražel aj výživný pleťový krém. Informuje o tom portál tvnoviny.sk

Inflácia počas celého minulého roku klesala a držala sa pod desiatimi percentami. Tento rok by mala klesnúť ešte výraznejšie. Boj však ešte nie je vyhratý. „Očakávame, že priemerná medziročná inflácia výrazne spomalí – z 10,5 percenta až k úrovni štyroch percent. Avšak v prípade, že sa budú ceny energií vyvíjať v súlade s vyjadreniami vlády a regulačného úradu, môže inflácia skončiť ešte nižšie,“ myslí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. „Cieľová rovinka jedného-dvoch percent nad inflačným cieľom bude najnáročnejšou časťou, najmä v dôsledku volatility na komoditných trhoch či mzdovo-inflačných tlakov,“ uzavrel Horňák.

Viac o téme: InfláciaInflácia na SlovenskuZvyšovanie cien drogérie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu