Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prezidentka reaguje na nomináciu Gašpara za šéfa SIS: Dopredu ju neinformovali! TOTO sú jej plány

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zmena vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS) nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka Zuzana Čaputová v najbližšom čase zaoberať. Uviedol to jej hovorca Martin Strižinec v súvislosti s návrhom vlády na vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS. Podľa hovorcu nebola hlava štátu o Gašparovej nominácii vopred informovaná.

VIDEO Opozičné strany hnutie Slovensko a SaS kritizujú nomináciu Gašpara za šéfa SIS

Opozičné strany hnutie Slovensko a SaS kritizujú nomináciu Gašpara za šéfa SIS (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by podľa prezidentky nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami," dodal Strižinec. Vláda v stredu odsúhlasila nomináciu Gašpara na riaditeľa tajnej služby. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

Prezidentku vyzvali nevymenovať Gašpara za šéfa SIS viaceré tváre opozície. Podľa Márie Kolíkovej (SaS) nespĺňa Gašpar odborné kritériá. Poslanec NR SR Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) je presvedčený, že prezidentka má právo nevymenovať Gašpara. Igor Matovič verí, že prezidentka nestratí zdravý úsudok a "zločinca nevymenuje za šéfa SIS".

Vyštudovaný právnik Pavol Gašpar pôsobil v minulosti v polícii i justičných orgánoch, viedol tiež advokátsku prax. V súčasnosti je štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR. V súvislosti s postom šéfa SIS sa spomínal otec Pavla Gašpara, poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a bývalý prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. V súčasnosti je vedením SIS poverený Tomáš Rulíšek.

Viac o téme: PrezidentkaSlovenská informačná službaZuzana ČaputováPavol Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu