Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do kina na Slovensku sa už na film nemusí dostať každý: Pozor, platia nové pravidlá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Pixabay)

BRATISLAVA - Do kina na film sa už nemusia dostať všetci. V platnosti je od začiatku roka totiž nová vyhláška, ktorá obmedzuje vstup ľuďom podľa veku, to znamená, že na film od 18 rokov sa nedostanú neplnoleté osoby. A kiná berú novú vyhlášku naozaj vážne.

Od 1. januára vstúpila do platnosti vyhláška ministerstva číslo 328/2023 z.z. Upravuje doteraz stanovený zákon 40/2015 z.z. §14 (Zákon o audiovízii). Paragraf hovorí o obmedzení prístupu k audiovizuálnemu dielu, zvukovému záznamu umeleckého výkonu a multimediálnemu dielu. Upravuje sa tak veková dostupnosť pri vybraných filmoch.

Do kina na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hashtag.zoznam.sk)

Pri filmoch nevhodných pre osoby mladšie ako 15 rokov sú pravidlá voľnejšie. Mladší divák môže film v kine vidieť v sprievode zákonného zástupcu alebo inej dospelej osoby. Podmienkou je, že dieťa musí mať aspoň 12 rokov.

To však neplatí pri filmoch, ktoré sú označené ako nevhodné a neprístupné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Mladistvým nepomôže ani súhlas zákonného zástupcu ani sprievod dospelej osoby. Neplnoletí sa jednoducho do kina nedostanú. Zmeny sa týkajú všetkých kín na Slovensku.

Kiná berú nové pravidlá vážne

Ako ozrejmil multiplex Cinemax na sociálnej sieti, personál kina je oprávnený požadovať preukázanie veku zákazníka vo vzťahu k vekovým obmedzeniam prístupnosti na jednotlivé predstavenia. "Pracovník kina je oprávnený zamedziť vstupu osôb, ktoré nesplňujú určitú vekovú hranicu pre prístupnosť jednotlivých filmov," vysvetľuje multiplex a dodáva, že zákazník v takom prípade nemá nárok na kompenzáciu. 

A nedeje sa tak len naoko. Komentáre, ktoré sa pod príspevkom objavili, naozaj potvrdzujú, že zamestnanci kín a brigádnici kontrolujú doklady totožnosti a v prípade, že nie su splnené pravidlá, mladistvých na film do kina nepustia.

Viac o téme: MladistvíVekové obmedzenieKino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu