Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) by mal v prípade sťažnosti proti plošnému zákazu verejných bohoslužieb počas pandémie COVID-19 vydať rozhodnutie. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil predkladateľ sťažnosti, bývalý eurokomisár a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ.

"Očakávam rozhodnutie, podľa ktorého vlády nemôžu uplatňovať plošné a neprimerané obmedzenia voči náboženskej slobode z dôvodu ochrany verejného zdravia," uviedol. Figeľ podal sťažnosť na ESĽP v roku 2021. Argumentoval tým, že rozhodnutie zakázať verejné bohoslužby ako súčasť reštrikčných opatrení bolo chybné a neprimerané voči náboženskej slobode. "Preto som sa oficiálne obrátil na vládu, Generálnu prokuratúru i na ESĽP," upozornil Figeľ.

archívne video 

Petíciu za pravdu o pandémii Covid–19, ktorú pripravila Dobrá voľba podporilo 30–tisíc ľudí (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prvý a dôležitý celoeurópsky rozsudok

Stotožnenie sa súdu s jeho argumentáciou môže byť podľa Figeľa významným víťazstvom pre náboženskú slobodu. "Bude záväzné pre SR, ale zároveň to bude precedens pre 46 krajín kontinentu, 676 miliónov ľudí," uviedol v očakávaní verdiktu. Právny zástupca Martin Timcsák potvrdil, že v prípade rozhodnutia pôjde o prvý a dôležitý celoeurópsky rozsudok týkajúci sa rešpektovania náboženskej slobody v čase pandémie. "Sťažovateľ nepožaduje žiadne odškodnenie, ale ide mu o potvrdenie a obhajobu základného práva pre budúcnosť," upozornil.

Viac o téme: PandémiaJán FigeľEurópsky súd pre ľudské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu