Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ústavný súd prijal podanie prezidentky Čaputovej a posúdi ústavnosť kompetenčného zákona: V jednej veci jej už nevyhovel!

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť časti tzv. kompetenčného zákona účinného od 1. februára. Na stredajšom zasadaní pléna súd prijal podanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie v celom rozsahu, nevyhovel však jej návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

archívne video 

Poslanci prelomili veto prezidentky, schválili opätovne kompetenčný zákon (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hlava štátu namieta zmeny pri menovaní a odvolávaní predsedov Štatistického úradu (ŠÚ) SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ako aj skrátené legislatívne konanie.

Presun kompetencií z prezidenta na vládu

Podľa schválenej zmeny menovanie a odvolávanie predsedov ŠÚ a ÚDZS prešlo z kompetencie prezidenta výlučne na vládu. "Podradenie menovania a odvolávania predsedu ŠÚ SR a predsedu ÚDZS a vynechanie prezidenta z týchto ústavných aktov je v nesúlade s ústavou, ako aj s princípom deľby moci," uviedla prezidentka. Argumentuje postavením a kompetenciou oboch úradov, ktoré podľa nej zaraďujú ich predsedov jednoznačne medzi vyšších štátnych funkcionárov. "V zmysle záverov Ústavného súdu ich menovanie musí byť preto zverené prezidentovi republiky a nie vláde," tvrdí.

Prezidentka vidí rozpor s ústavou aj v prípade zmien zákonných dôvodov a ich aplikovateľnosti na odvolanie predsedov oboch štátnych orgánov. Je takisto presvedčená o tom, že neexistovali zákonné dôvody na skrátené legislatívne konanie. Parlament schválil zákon v decembri 2023. Začiatkom roka ho prezidentka poslancom vrátila s viacerými výhradami, Národná rada SR však prelomila jej veto a zákon v januári opätovne schválila.

Viac o téme: Ústavný súd SRZuzana ČaputováKompetenčný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu