Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Okresný súd zamietol žalobu rezortu vnútra voči mestu Podolínec

Zvonica v Podolínci
Zvonica v Podolínci (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

STARÁ ĽUBOVŇA - Okresný súd v Starej Ľubovni zamietol žalobu Ministerstva vnútra (MV) SR voči mestu Podolínec. Potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Anna Kolářová. Mesto rozhodnutie považuje za úspech, MV sa voči rozsudku plánuje odvolať.

Rezort žiada podľa primátora Podolínca Michala Marhefku od samosprávy vyplatenie kúpnej ceny za budovy a časť pozemku v areáli bývalých kasární vo výške 320.000 eur. "V predmetnej veci Okresného súdu Stará Ľubovňa bolo rozhodnuté rozsudkom, že súd žalobu zamietol a žalovanému priznal nárok na náhradu trov konania v rozsahu 100 percent s tým, že o výške náhrady trov konania bude rozhodnuté samostatným uznesením po právoplatnosti tohto rozsudku," uviedla Kolářová. Rozhodnutie súdu však nie je právoplatné.

archívne video

Brífing špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica (Zdroj: Topky/Maarty)

"Tešíme sa, že sudkyňa k celej veci pristupovala komplexne, do úvahy vzala nielen právnu stránku, ale aj okolnosti, za akých vznikla zmluva, aký je to majetok. Uvidíme, ako rozhodne krajský súd, ešte sme nevyhrali," skonštatoval Marhefka. V prípade, že by súd rozhodol inak, mesto by podľa neho malo značné finančné problémy a jeho ďalší rozvoj by bol ohrozený. 

Mesto v roku 2017 uzatvorilo zmluvu s MV SR

Mesto v roku 2017 uzatvorilo zmluvu s MV SR, ktorou nadobudlo objekty a dva pozemky v areáli bývalých Podjavorinských kasární v intraviláne. Väčšiu časť pozemkov však vlastní Ministerstvo obrany (MO) SR. "Snažili sme sa tie pozemky získať a ďalej pokračovať v našich zámeroch. Stalo sa však to, že keď už bola na stole zmluva s MO SR, Ministerstvo financií SR nariadilo skontrolovať, či si mesto plní povinnosti vyplývajúce zo zmluvy s MV SR," objasnil primátor. Keďže však samospráva pozemky pod budovami vysporiadané nemala, nemohla pristúpiť k realizácii predloženého zámeru, a teda neplnila zmluvu. Na základe toho MV podalo na mesto žalobu. 

"Ministerstvo vnútra sa nestotožňuje s odôvodnením rozsudku prvostupňového súdu v uvedenej právnej veci, keďže je povinné pri správe majetku štátu postupovať výlučne podľa zákona o správe majetku štátu. Ministerstvo vnútra využije riadny opravný prostriedok a v zákonom stanovenej lehote podá vo veci odvolanie," uviedol v reakcii na rozsudok tlačový odbor MV SR.

Marhefka dodal, že areál, ktorý sa rozkladá na ploche približne piatich hektárov, chce mesto využiť na výstavbu bytových domov, individuálnu bytovú výstavbu a ďalšie rozvojové aktivity. "My tie pozemky potrebujeme vysporiadať, bez toho sa ďalej nepohneme. Budeme sa preto aj ďalej snažiť ich získať," uzavrel.

Viac o téme: Okresný súdMinisterstvo vnútraPodolínecŽaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu