Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za prvých sto dní rieši ministerstvo spravodlivosti vyhodnocovanie súdnej reformy aj audit vo väzenstve

Budova Ministerstva spravodlivosti
Budova Ministerstva spravodlivosti (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Zmena trestnej politiky štátu, vyhodnocovanie dosahov súdnej reformy, audit vo väzenstve či revízia plánu obnovy. To sú niektoré z opatrení, ktoré začalo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR počas prvých sto dní novej vlády. Informovala hovorkyňa MS Lucia Hurajtová.

Rezort zdôraznil, že zámerom novely Trestného zákona je humanizácia trestov a reakcia na predošlé zneužívanie trestného práva na politické procesy. "Predložil som do legislatívneho procesu novelizáciu Trestného zákona a súvisiacich predpisov, ktoré majú po rokoch humanizovať tresty. Intenzívne pracujem aj na doposiaľ nenaplnených opatreniach, ktoré splnia pôvodný cieľ v rámci súdnej mapy," skonštatoval minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

archívne video

Rober Fico predpokladá, že Ministerstvo spravodlivosti bude rýchle v predkladaní dôležitých zmien (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

MS tiež začalo proces zbierania údajov z jednotlivých súdov. Po ich vyhodnotení prijme opatrenia, ktoré majú splniť pôvodný cieľ súdnej reformy, ktorým je zefektívnenie a zrýchlenie súdnych konaní. Rezort tiež rieši nedostatky z hľadiska implementácie nového informačného systému pre obchodný register. Vykonáva aj audit v projektoch ministerstva spravodlivosti. "Hrozí, že Slovensko príde o niekoľko miliónov z nezvládnutého projektového riadenia bývalého vedenia ministerstva," uviedla hovorkyňa.

Súdny manažment by mal byť užívateľsky prijateľnejší

Rezort tiež deklaruje, že pracuje na tom, aby bol súdny manažment užívateľsky prijateľnejší a aby odbremenil zbytočnú administratívu pre občana, ako aj pre spracovateľov týchto dát. "Vyrokovali sme v rámci štátneho rozpočtu peniaze na to, aby mohli vyšší súdni úradníci, ktorí sa zaoberajú poručenskou agendou Cochem, naďalej pomáhať maloletým," dodáva ministerstvo. MS tiež začalo osobné kontroly v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a väzby. Snaží sa tiež o to, aby sudcom pri výkone povolania v teréne dával súčinnosť aj Policajný zbor.

Začalo aj rokovania s ministerstvom vnútra v súvislosti so špecializáciou vyšetrovateľov na prípady dozorované európskou prokuratúrou. Rezort sa zapojil do pracovnej skupiny určenej na riešenie problémov v rámci správy Generálnej prokuratúry SR v súvislosti s reedukačnými centrami.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiAuditSúd VäzenstvoPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu