Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rezort vnútra pripraví projekt zmien v krízovom riadení

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA -Riadenie krízových situácií má prejsť zmenami. Projekt s návrhom nového komplexného rámca procesov a postupov pripraví a uvedie do života Ministerstvo vnútra (MV) SR. Vypracovaný má byť do novembra. Prvé dôležité zmeny sú očakávané začiatkom roka 2025. V rámci reformy má vzniknúť aj nová entita podriadená ministrovi vnútra, pracovne nazývaná Úrad pre riadenie krízových situácií. Vyplýva to z materiálu, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

"V rámci tohto projektu bude potrebné popísať aktuálny stav, navrhnúť nový model fungovania krízového riadenia, ktorý spĺňa aktuálne vnútroštátne, ale aj nadnárodné požiadavky v tejto oblasti, zmeny v relevantnej legislatíve, vytvorenie novej entity podriadenej ministrovi vnútra a jej spustenie do každodenného života," približuje materiál.

Rozpočet projektu sa v prvej analytickej a dizajnovej fáze odhaduje na 1,5 milióna eur. Nový úrad by mal zodpovedať za celý životný cyklus krízového riadenia na Slovensku, teda nielen riadenie krízových situácií, ale aj prevenciu, prípravu a následne odstraňovanie následkov. Disponovať bude vlastnými zdrojmi, nadrezortnými kompetenciami a bude jediným reprezentantom v tejto oblasti do vnútra štátu, aj navonok, podobne ako sú Policajný zbor či Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

Viac o téme: VládaRezort vnútraKrízové riadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu