Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ján Kubiš podal do Národnej rady petíciu potrebnú na prezidentskú kandidatúru

Ján Kubiš Zobraziť galériu (3)
Ján Kubiš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš odovzdal v utorok do Národnej rady (NR) SR podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov ich vyzbieral vyše 22.000. Kubiš sa považuje za človeka, ktorý by svojimi skúsenosťami mohol prispieť pri riešení problémov.

"Prezidentský úrad nemá byť protiváhou. Prezidentský úrad je definovaný ústavou a má okrem iného na starosti dobré, riadne fungovanie všetkých ústavných orgánov, nikde sa tam nehovorí, že má byť nejako protiváhou. Práve tí, ktorí stavajú prezidentský úrad ako časť politického boja, domnievam sa, že robia chybu a určite nerobia veci, ktoré by mohli prospieť Slovenskej republike a občanom Slovenska," poznamenal.

VIDEO Ján Kubiš oznámenie kandidatúry za prezidenta SR

Ján Kubiš oznámenie kandidatúry za prezidenta SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kampaň hradí z vlastných prostriedkov

Kampaň zatiaľ hradí z vlastných prostriedkov. Predpokladá, že mu budú stačiť na solídnu vlastnícku kampaň. Avizuje, že bude chodiť po Slovensku a načúvať ľuďom. "Keď dostanem potvrdenie, že mám 15.000 platných podpisov z tých vyše 22.000, vtedy vystúpim aj s nejakými programovými tézami, čím chcem osloviť voličov," doplnil. V kampani chce vystupovať slušne, ale dôrazne pri presadzovaní svojich programových téz. "Myslím si, že Slovensko si nezaslúži prehlbovanie rozporov, polarizácie a vnášanie straníckej politiky aj do prezidentského úradu," dodal.

Ján Kubiš
Zobraziť galériu (3)
Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Návrhy kandidátov na prezidenta možno odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NR SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Ján Kubiš
Zobraziť galériu (3)
Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: PetíciaPodpisyKandidatúraNRSRJán Kubiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu