Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Obrovské prekvapenie na poslednú chvíľu: Matovič kandiduje za prezidenta!

Igor Matovič oznamuje kandidatúru za prezidenta Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič oznamuje kandidatúru za prezidenta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Svojej povesti nezostali nič dlžní. Igor Matovič je známy tým, že v parlamentných voľbách odovzdáva kandidátku na poslednú chvíľu a tentokrát tak jeho hnutie Slovensko urobilo aj v prípade prezidentských volieb. Igor Matovič informoval na stredajšom brífingu, že bude kandidovať za prezidenta SR. O prezidentský palác chce zabojovať aj historik Patrik Dubovský.

VIDEO Igor Matovič oznámil kandidatúru za prezidenta SR

Igor Matovič oznámil kandidatúru za prezidenta SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Hlásim sa do boja,“ oznámil svoju kandidatúru za prezidenta SR Igor Matovič. „Stojím tu pred vami ako človek, ktorý do toho ide preto, lebo nechce vidieť svoj národ, ktorý trpí na to, že miluje nenávisť, miluje lož, miluje pretvárku, pózy a frázy,“ uviedol Matovič a poukázal na to, že sme národ, ktorý najviac dôveruje konšpiráciam. Chce, aby jeho kampaň bola o hľadaní pravdy. Podľa jeho slov sme stratili demokraciu.

Igor Matovič počas brífingu
Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič počas brífingu  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Proti mne a proti našemu hnutiu sa spikli média v rukách mafie, proruských kolaborantov a progresívcov. V tejto kampani nejdem škodiť Ivanovi Korčokovi. Idem mu dávať otázky, na ktoré občania potrebujú vedieť odpoveď,“ uviedol. Nechce nechať plynúť predvolebnú kampaň tak, že bude Korčok debatovať s mafiánmi a dezolátmi o tom, kto má byť prezidentom. Chce získať hlasy tých ľudí, ktorí by inak na voľby vôbec neprišli.

"Nejdeme ubližovať, ideme občanom pomôcť a kandidátom okoreniť ich kampaň," dodal s tým, že si uvedomuje, že nemá šancu postúpiť do druhého kola. Zdôraznil, že byť prezidentom nechce a ani ním nebude. Kandidatúry sa vzdať nemieni. 

AKTUÁLNE Obrovské prekvapenie na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Chcem držať chrbát demokratickému kandidátovi, chcem vytvoriť koridor pravde a klásť možno aj nepríjemné, ale adekvátne otázky," doplnil. Nie je podľa neho vylúčené, že hnutie Slovensko podporí v druhom kole Korčoka. Svoju kandidatúru prirovnal k bobkovému listu, ktorý podľa neho nemá nikto rád, ale bez neho by jedlo nemalo tú správnu chuť.

O prezidentský palác chce zabojovať aj historik Patrik Dubovský. Poslanci NR SR z klubu Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia sa podpísali pod oba návrhy. Matovič na tlačovej konferencii priblížil, že Dubovský je kandidátom Za ľudí a KÚ. Bližšie informácie však poskytnúť nechcel. "Chceli sme pomôcť konzervatívnemu kandidátovi," uviedol bez poskytnutia podrobností. Za ľudí má mať k tomu samostatný brífing.

AKTUÁLNE Obrovské prekvapenie na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podpisy odovzdali na poslednú chvíľu

Ako predtým ráno informovali tvnoviny.sk, podpisy odovzdali doslova o päť minút dvanásť, keď s nimi dorazil predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš dorazil do Kancelárie NR SR. Podľa informácií TV Markíza sa do boja o kreslo hlavy štáty zapojí líder hnutia Slovensko Igor Matovič, ale aj historik Patrik Dubovský.

Historik Patrik Dubovský
Zobraziť galériu (6)
Historik Patrik Dubovský  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Návrhy kandidátov na prezidenta bolo možné odovzdať do 30. januára do polnoci. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: Prezidentské voľbyIgor MatovičMichal Šipoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu