Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mužovi diagnostikovali pľúcny mor: Baktéria zahubila v 14. storočí v Európe a Ázii polovicu populácie!

(Zdroj: gettyiamges.com)

OREGON – Muž z amerického štátu Oregon bol diagnostikovaný s chorobou, ktorá sužovala celú Európu a Áziu v 14. storočí. Čierna smrť, pandémia pľúcneho moru vtedy zabila asi polovicu populácie, približne 75 miliónov ľudí.

Názov „čierna smrť“ a baktéria Yersinia pestis je odvodený od príznaku ochorenia, teda akrálnej nekrózy, ktorá spôsobuje odumretie končekov prstov a ušných lalôčikov. Spôsobuje ho porucha cievneho zásobenia, ale aj podkožné krvácanie, ktoré má čierne sfarbenie.

Areál SAV v Bratislave sa môže zmeniť na špičkový vedecký kampus otvorený verejnosti (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Ide o prvý prípad tejto obávanej choroby od toho posledného, ktorý sa objavil v Amerike v roku 2015. Zdravotnícky personál uviedol, že už kontaktovali všetky úzke kontakty muža a poskytli im lieky na prevenciu ochorenia. Muža nakazila údajne jeho vlastná mačka, ktorá aj podľa slov muža bola „veľmi chorá“, informuje britský Daily Star. Podľa odborníkov sa muž mohol nakaziť priamo manipuláciou s chorou mačkou alebo blchami nakazenými morom. Práve tie totižto prenášajú toto ochorenie na človeka aj priamo. Baktéria sa množí v ich tráviacom trakte a nového hostiteľa môžu nainfikovať bodnutím.

Symptómy u ľudí sa po nakazení môžu objaviť do dvoch až ôsmich dní a prejavujú sa ako vysoká horúčka, letargia a opuchnuté lymfatické uzliny. Na toto ochorenie neexistuje žiadna vakcína, no v prípade, že sú antibiotiká nasadené včas, je možné sa vyliečiť úplne. Od 14. storočia sa toto ochorenie vracalo do Európy opakovane až do 18. storočia. Naposledy bol v Európe zaznamenaný na začiatku 19. storočia.

Viac o téme: PandémiaUSAČierna smrťPľúcny mor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu