Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mesto Košice má doplatiť podielové dane Sídlisku KVP: Dostali platobný rozkaz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE - Mesto Košice má doplatiť mestskej časti Sídlisko KVP viac ako 220.000 eur na podielových daniach. O vydaní platobného rozkazu Okresným súdom Banská Bystrica informoval na sociálnej sieti starosta MČ Ladislav Lörinc. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

archívne video

Starostovia sa vyjadrujú k nevyplateniu podielových daní a zvolaniu mimoriadneho mestského zastupiteľstva (Zdroj: TASR/František Iván)

Mesto je podľa súdu povinné do 15 dní odo dňa doručenia platobného rozkazu zaplatiť Sídlisku KVP istinu v uvedenej výške, alebo v tej istej lehote podať odpor. Podľa rozhodnutia je žalovaný takisto povinný zaplatiť súdny poplatok vo výške viac ako 6630 eur. "V súčasnosti plynie lehota na podanie opravného prostriedku," dodala Uhrovičová.

Mesto Košice krátilo mestským častiam podielové dane od septembra do decembra 2023. Napriek uzneseniu mestského zastupiteľstva, ktoré primátor Jaroslav Polaček podpísal, doplatené neboli. Koncom roka mal zrealizovať rozpočtovú zmenu, ktorú kritizovali viacerí mestskí poslanci. Niekoľkí vrátane starostov najmä veľkých MČ sa obrátili aj na prokuratúru. "Sídlisko KVP sa rozhodlo využiť svoje práva a bráni sa rôznymi spôsobmi. Jeden zo spôsobov, ktoré sme zvolili, bolo aj takzvané upomínacie konanie. MČ vníma platobný rozkaz, ako aj rozhodnutie prokuratúry, ktorá náš podnet posunula orgánom činným v trestnom konaní, ako progres," povedal Lörinc.

Mesto Košice má doplatiť
Zobraziť galériu (2)

Suma viac ako 220.000 eur podľa jeho slov v rozpočte miestnej samosprávy chýba. Ako tvrdí, krátenie podielových daní sa najvýraznejšie dotklo práve Sídliska KVP. "Mesto vedome poškodilo MČ a poškodilo aj Košičanov žijúcich v nej, pričom iným vyplatilo iné sumy. Do dnešného dňa nevieme, na základe akého kľúča o tom mesto Košice rozhodlo," dodal.

Mesto vlani v decembri informovalo, že pre nepriaznivú finančnú situáciu vstupuje do krízového režimu. Magistrát v reakcii na podanie podnetov na prokuratúru reagoval, že vedenie mesta je presvedčené o zákonnosti a oprávnenosti postupu urobiť pri vyplácaní podielových daní miestnym samosprávam rozpočtové opatrenie. Uvedené uznesenie bolo podľa neho naplnené v plnom rozsahu. Mestskí poslanci požiadali primátora o zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Viac o téme: Podielové daneKošicePlatobný príkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu