Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Košickí mestskí poslanci žiadajú primátora o zvolanie mestského zastupiteľstva v mimoriadnom termíne

Starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota, starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc, starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová, poslanec MČ Košice – Sever Matej Kundrát a zástupca starostu Sídliska KVP Roman Matoušek Zobraziť galériu (4)
Starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota, starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc, starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová, poslanec MČ Košice – Sever Matej Kundrát a zástupca starostu Sídliska KVP Roman Matoušek (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Košickí mestskí poslanci žiadajú primátora Jaroslava Polačeka o mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ). Pod návrh na jeho zvolanie sa podpísalo 28 zo 41 košických mestských poslancov. V pondelok popoludní ho odovzdali v podateľni magistrátu. Prerokovať chcú pozastavené uznesenia, štatút mesta, rokovací poriadok, personálne otázky či strategické projekty.

"Je to právo poslancov, aby zvolali mimoriadne zastupiteľstvo a stáva sa to bežne. Keď sa oboznámime s touto žiadosťou, budeme postupovať v zmysle zákona o obecnom zriadení a zákona o meste Košice," reagoval hovorca mesta Dušan Tokarčík.

aktuálne video

Starostovia sa vyjadrujú k nevyplateniu podielových daní a zvolaniu mimoriadneho mestského zastupiteľstva (Zdroj: TASR/František Iván)

Ako spresnil mestský poslanec a starosta mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP Ladislav Lörinc, na rokovanie navrhli termín 13. február. Prerokovať by chceli päť bodov, ktoré podľa neho neznesú odklad a reagujú na súčasnú krízovú situáciu a situáciu, ktorá nastala na konci vlaňajška, keď mestským častiam neboli vyplatené podielové dane v plnej výške a viaceré majú preto finančné problémy. Ako pripomenul, nie všetkých košických MČ sa krátenie podielových daní dotklo rovnako.

"Zákon o obecnom zriadení dáva kompetencie primátorovi a obecnému zastupiteľstvu, v našom prípade MsZ. Tieto orgány sú si rovné, majú byť partnermi. My v poslednej dobe nepociťujeme, že by sme boli partnermi tohto primátora," dodal.

Sprava starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota, starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc a starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová
Zobraziť galériu (4)
Sprava starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota, starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc a starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová  (Zdroj: TASR/František Iván)

Po decembrovom rokovaní primátor nepodpísal tri uznesenia. Aby platili, musí ich MsZ opäť schváliť trojpätinovou väčšinou. "Ide o uznesenie o optimalizácii služieb na magistráte mesta Košice, podklady k Slaneckej ceste a tretie uznesenie, ktoré nepodpísal, ale prekvapivo vykonal, bolo doplatenie športovým klubom na konci roka 2023," spresnil Lörinc.

Na snímke starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc  a starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová
Zobraziť galériu (4)
Na snímke starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc a starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová  (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa mestskej poslankyne a starostky MČ Nad jazerom Lenky Kovačevičovej chcú tiež pokračovať v rokovaní o Štatúte mesta Košice. "Verím, že táto téma pomôže aj samotnému mestu, pretože v súčasnosti nemôže nakladať so svojím majetkom," povedala. Zakotviť doň chcú aj model financovania mestských častí, ktorý by hovoril o percentuálnom prerozdelení z príjmu mesta. "Aby sa takéto niečo, čo sa stalo prvýkrát v histórii mesta Košice, už nikdy neopakovalo," povedala. Reagovala tak na podľa nej svojvoľnú programovú zmenu rozpočtu v zásadných položkách, ktorú primátor urobil na konci uplynulého roka.

Sprava starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc a uprostred starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová
Zobraziť galériu (4)
Sprava starosta MČ Košice - Sídlisko KVP Ladislav Lörinc a uprostred starostka MČ Košice - Nad Jazerom Lenka Kovačevičová  (Zdroj: TASR/František Iván)

Viacerí starostovia a mestskí poslanci uplynulý týždeň podali podnet na prokuratúru v súvislosti s nevyplatenými podielovými daňami mestským častiam. Magistrát vtedy reagoval, že vedenie mesta je presvedčené o zákonnosti a oprávnenosti postupu urobiť pri vyplácaní podielových daní miestnym samosprávam rozpočtové opatrenie.

Mesto vlani v decembri informovalo, že pre nepriaznivú finančnú situáciu vstupuje do krízového režimu. Primátor a najmä starostovia veľkých MČ sa vzájomne obviňujú z nedostatočného šetrenia. Košice sú od januára v rozpočtovom provizóriu.

Viac o téme: PoslanciMestské zastupiteľstvoStarostoviaMimoriadne zasadnutieKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu