Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vozový park hasičov a horských záchranárov doplní 195 nových vozidiel

(Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

BRATISLAVA - Vozový park hasičov a horských záchranárov doplní 195 nových vozidiel. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prvá štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská časť terénnych vozidiel a pickup automobilov v piatok odovzdali Hasičskému a záchrannému zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej službe (HZS).

Šéf rezortu ocenil, že moderná technika umožní hasičom v krátkom čase absolvovať výjazdy v tom najnedostupnejšom prostredí. "V tomto trende budeme určite pokračovať. Spolu s novovymenovaným hasičským prezidentom ma čaká debata o tom, ktorým smerom pôjdeme pri doplňovaní všetkej modernej techniky," načrtol s tým, že témou je napríklad obstaranie menších dronov či štandardná obmena hasičskej techniky. 

archívne video

Hasiči a polícia odpratávajú auto po nehode v bratislavskom Ružinove (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zároveň poznamenal, že hasičom, záchranárom i policajtom chýba aj bežná výstroj, ako sú prilby či odevy. Avizoval zdynamizovanie verejného obstarávania. Kurilovská načrtla, že v prípade horských záchranárov je problém nielen v technike, ale aj v budovách. 

Prezident HaZZ Adrián Mifkovič priblížil, že vozidlá budú slúžiť pre riadiacich dôstojníkov a prepravu materiálu. Ich potrebu pocítili podľa jeho slov napríklad počas utečeneckej krízy. Riaditeľ horských záchranárov Martin Matúšek skonštatoval, že konečne môžu vyradiť starú techniku a získať modernejšie, teda aj ekologickejšie vozidlá. "Toto nám umožní výrazne lepšie sa venovať našej práci a nie riešiť iba opravovne a servis," dodal.

Viac o téme: VozidláHasičiZáchranáriHaZZHorská záchranná službaMatúš Šutaj EštokVozový park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu