Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Autentické zábery pádu lavíny v Tatrách: TAKTO vyzerá ľadové peklo! Varovanie horských záchranárov

(Zdroj: Reprofoto - Facebook/tyger.sk)

ZÁPADNÉ TATRY – Aktuálne je vo všetkých slovenských pohoriach nad pásmom lesa vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby z päťdielnej medzinárodnej stupnice. O tom, aké nebezpečné môže byť pohybovať sa v týchto dňoch v horách na rizikových miestach svedčia zábery, ktoré boli zverejnené na sociálnej sieti.

Zábery boli natočené v priebehu soboty pod Tromi kopami v Západných Tatrách. Uverejnil ich portál tyger.sk na sociálnej sieti Facebook. „Bola dvojka lavínovka, netreba si myslieť, že keď je dvojka lavínovka, že sa nič nestane. Ináč tam pred nimi lyžovalo pár ľudí, ani to nieje garancia, že sa vám nič nestane ak tam ľudia lyžovali,“ uviedli. Ich príspevok dokonca prezdieľalo aj Stredisko lavínovej prevencie. Našťastie, v tomto prípade sa nič vážne nikomu nestalo.

Druhý stupeň lavínovej hrozby predstavuje mierne nebezpečenstvo. "Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú snehové krúpky. Tieto druhy snehu nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska rôznej hrúbky a tvrdosti, ktorá vytvára nestabilitu," vysvetlil Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Podotkol, že hrozí uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií. Ojedinele sa môžu vyskytnúť samovoľné lavíny na záveterných strmých svahoch.

Snehová pokrývka je v pohoriach veľmi rôznorodá. Za poslednú periódu sneženia napadlo od piatich do desiatich centimetrov snehu, ktorý je však vplyvom silného severozápadného vetra rozložený veľmi nerovnomerne. Lokálne v úzkych žľaboch, muldách a pod skalnými stenami môže byť naviate aj viac ako pol metra snehu.

Viac o téme: LavínaZápadné Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu