Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štvrtkovému rokovaniu Národnej rady SR má dominovať debata o novele Trestného zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové rokovanie dokončením debaty k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predseda sa bude voliť až na budúci týždeň v utorok (16. 1.). Dovtedy sa v NR SR hlasovať nebude.

Počas štvrtka by sa mali poslanci venovať už len diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka (8. 1.). V rozprave vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Vo štvrtok čaká poslancov aj tradičná hodina otázok.

archívne video

Novela rokovacieho poriadku sa musí urobiť komplexnejšie: Parlamentná stráž už je pripravená, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Plénum pokračuje v diskusii o zrýchlenom režime k novele Trestného zákona

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa vrátili k prerušenej diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je písomne ešte zhruba 30 rečníkov. Diskusii doteraz dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Kritizovali spôsob prijímania novely. Apelujú na riadnu diskusiu a predloženie novely do medzirezortného pripomienkového konania. Opozícia nepovažuje podmienky na skrátené legislatívne konanie za splnené. Upozorňuje aj na riziká znižovania trestných sadzieb pri majetkovej trestnej činnosti či na hrozbu straty eurofondov. Odmieta aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Z koalície vystúpil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Odmieta argumenty opozície. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Rovnako odmietol tvrdenia, že po novelizácii nebude za korupčné a majetkové trestné činy hroziť páchateľom trest odňatia slobody. Táto možnosť sudcom podľa neho ostane. Trvá aj na dôvodnosti skráteného legislatívneho konania.

Viac o téme: NovelaNR SRÚŠPTrestný zákonParlamentúrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu