Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľký prehľad! Slovensko čaká niekoľko zmien: TOTO všetko schválila vláda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes zasadala vláda, ktorá schválila viacero zmien. Pozri si ich veľký prehľad. Zrušiť sa môže 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka a má byť zadefinovaný ako nová dôchodková dávka. Zároveň vláda odsúhlasila investičnú pomoc pre závod Kia vo výške takmer 30 miliónov eur.

"Cieľom dohody je posilniť spoluprácu medzi zmluvnými stranami v širokom spektre politických oblastí," priblížil rezort diplomacie v predkladacej správe. Ide napríklad o oblasť ľudských práv, boja proti terorizmu či korupcii, tému životného prostredia či energetiky. Tiež o oblasť dopravy, vedy a techniky, zamestnanosti a sociálnych vecí, vzdelávania a poľnohospodárstva.

archívne video

Čerpanie starých eurofondov je na úrovni viac ako 94 %, povedal Raši (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Za platcu DPH sa budú musieť registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) bude od roku 2025 pre tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o DPH, ktorý v stredu schválila vláda. 

Firmy budú platcami DPH od januára nasledujúceho roka, v ktorom dosiahnu tento obrat, no pokiaľ spoločnosť v kalendárnom roku dodaním tovaru alebo služby prekročí obrat 62.500 eur, stane sa platiteľom dane dňom, v ktorom dodá tento tovar. V súčasnosti je limit na registráciu platiteľa DPH obrat 49.790 eur dosiahnutý počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. 

Veľký prehľad! Slovensko čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavným cieľom novelizácie zákona o DPH je podľa Ministerstva financií (MF) SR transpozícia smernice Rady (EÚ) o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty. "Zmenami a doplnením zákona o DPH dôjde k zavedeniu harmonizovaných pravidiel s cieľom znížiť zaťaženie malých podnikov súvisiace s dodržiavaním súčasných predpisov," uviedlo MF. Malý podnik bude mať podľa rezortu možnosť využívať oslobodenie od dane aj v inom členskom štáte, ako v členskom štáte, v ktorom je usadený, ak bude spĺňať ustanovené hmotnoprávne podmienky.

Novela taktiež má nastaviť podmienky a pravidlá uplatňovania samozdanenia pri dovoze tovaru do tuzemska tak, aby tento inštitút mohol byť od 1. januára 2025 uplatňovaný vybranými platiteľmi dane, ktorí dávajú dostatočné materiálne záruky o ich spoľahlivosti. Ide o platiteľov dane so sídlom v tuzemsku, ktorí majú účinný štatút schváleného hospodárskeho subjektu podľa colných predpisov, ako aj platiteľov dane so štatútom AEO, ktorí dovážajú do tuzemska tovar v rámci centralizovaného colného konania.

Ustanovenie zavádzajúce inštitút samozdanenia pri dovoze tovaru z tretích štátov do tuzemska (dovoz tovaru) obsahuje od roku 2011 platný zákon o DPH, avšak toto ustanovenie v súčasnosti nie je účinné. Podstatou samozdanenia pri dovoze tovaru je, že daň pri dovoze tovaru nevyrubí colný orgán, ale môže ju za splnenia určitých podmienok platiteľ dane sám vypočítať. Zároveň daň dovozca môže uviesť do daňového priznania za zdaňovacie obdobie, v ktorom vznikla daňová povinnosť pri dovoze tovaru a zaplatiť daňovému úradu a tiež v tomto daňovom priznaní môže uplatniť právo na odpočítanie dane.

Vláda odsúhlasila investičnú pomoc pre závod Kia vo výške takmer 30 miliónov eur

Automobilka Kia Slovakia dostane štátnu investičnú pomoc v hodnote 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. V rámci realizácie investičného zámeru plánuje upraviť a rozšíriť existujúcu výrobnú linku o nové stroje a zariadenia. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Automobilka v Tepličke nad Váhom v okrese Žilina počíta s vynaložením investičných nákladov takmer 108 miliónov v období rokov 2024 až 2028. Neplánuje vytvoriť nové pracovné miesta, má však povinnosť zachovať 3693 existujúcich pracovných miest. "Cieľom investičnej pomoci v podmienkach SR je podpora hospodárskeho rozvoja, konkurencieschopnosti a vytvárania pracovných miest," uviedlo MH v predkladacom návrhu.

Veľký prehľad! Slovensko čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Má sa zrušiť 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka, vyplácať ho má SP

Zrušiť sa môže 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka a má byť zadefinovaný ako nová dôchodková dávka. Vyplácať by ho tak od tohto roka mohla Sociálna poisťovňa (SP), a nie štát vo forme štátnej sociálnej dávky. Vypustiť by sa mohla tiež povinnosť oznamovania údajov, poskytovania dokladov a súčinnosti ďalších právnických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda.

"Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

Nárok na 13. dôchodok by mali mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa (SP). Tiež by ho mali dostať občania, ktorým dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu. Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok by mali byť každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok.

Veľký prehľad! Slovensko čaká
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak by bola priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku by bola 300 eur. Poberateľom starobného dôchodku má vyplatiť SP v decembri tohto roka 13. dôchodky vo výške zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume starobného dôchodku za rok 2023.

Poberatelia sirotského dôchodku majú podľa návrhu dostať 13. dôchodok v sume zodpovedajúcej priemernej mesačnej sume sirotského dôchodku, minimálne však 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky by mali poberatelia dostať len jeden 13. dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

MPSVR uvádza, že v roku 2024 by malo byť viac ako 1,47 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať. Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú o 100 miliónov vyššie. V nasledujúcich rokoch by mali potom stúpať na 978 miliónov v roku 2026 a výdavky na 13. dôchodky by mali byť v roku 2027 cez miliardu eur, a to 1,033 miliardy.

Viac o téme: ŠkolstvoDiskusiaRokovanie NR SRVládaEurópska úniaPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu